Ziekte Rob Bolland

Ziekte Rob Bolland: “De eerste onderzoeken suggereerden dat er niets gevaarlijks aan de hand was, maar bij aanvullend onderzoek bleek dat de dokter zich volledig had vergist. Ik had last van een tumor in mijn mond. Daarna werd die rond de kin verwijderd. Ik kreeg 35 bestralingen en drie chemotherapiebehandelingen, maar het bleek dat geen van hen de verwachte resultaten opleverde “Bolland geeft zijn mening.

Hij vervolgt: “De ziekte is teruggekeerd, dit keer aan de andere kant van mijn lichaam, en het is nu ook uitgezaaid naar mijn hersenen. Dat is wat mij is verteld: dat mijn toestand er erg slecht uitziet en dat ik niet zal kunnen herstellen. Ik zal dat bericht voorlopig moeten achterlaten. genoegen nemen.”

Ziekte Rob Bolland
Ziekte Rob Bolland

De componist hield het nieuws van zijn diagnose lange tijd geheim, maar heeft besloten het met het publiek te delen. Wilt u meer weten, neem dan contact op met De Telegraaf. “Ik wil je graag vertellen hoe dit is verlopen, of in ieder geval hoe mijn leven is verlopen, in een later stadium, hopelijk niet al te ver op de weg.

Op dit moment ben ik daar echter niet toe in staat. Ja, dit is een flinke tegenvaller. Hoewel ik dacht dat het een tijdje weg was, is het teruggekomen en kan er niet meteen iets aan gedaan worden.”

Bolland is vooral bekend van de liedjes die hij samen met zijn broer Ferdi schreef onder de noemer Bolland & Bolland, die ze als duo uitbrachten. Rock me Amadeus, Jeanny van Falco en Status Quo’s In The Army Now behoren tot de nummers die ze hebben opgenomen. Ze schreven ook de musical Falco en de toneelproductie The Three Musketeers.

Ziekte Rob Bolland
Ziekte Rob Bolland

De componist is al jaren verwikkeld in een juridische strijd met zijn voormalige uitgever Willem van Kooten. Hij stelt dat hij Van Kooten nog miljoenen euro’s aan onbetaalde schulden verschuldigd is.

Rob Bolland, muzikant, producer en onbetwiste Nederlandse poplegende, is teruggekeerd naar zijn woonplaats Den Haag om te verblijven. Hij is zich ervan bewust dat hij terminaal ziek is, maar hij probeert er niet te lang op te focussen.

Momenteel probeert hij zijn laatste wens te verwezenlijken: een laatste album met persoonlijke teksten uitbrengen. Als hij een bezoek brengt aan Max Guitar in Scheveningen, deelt hij zijn gedachten over het verleden en de toekomst.

Een werk van filmmaker John Meijer en interviewer Martin Reitsma, deze video is online beschikbaar. In de nabije toekomst zullen we op OOR.nl een serie documentaires van hen beschikbaar stellen.

Bij Rob Bolland werd in 2017 een ongeneeslijke vorm van kanker vastgesteld, maar pas in 2020 hoorde het grote publiek dat hij een ongeneeslijke vorm van kanker had. Desondanks handhaaft hij zijn optimisme. ‘Ik ben me ervan bewust dat ik ga sterven, maar het exacte tijdstip is onbepaald. ‘Het heeft totaal geen zin om nu aan die tijd te denken.’

Hij werkt momenteel aan zijn laatste plaat, ondanks het feit dat hij 66 jaar oud is. Het uitbrengen van een afscheidsalbum met Engelstalige liedjes die me heel dierbaar zijn, zou mijn laatste grote wens zijn voor mezelf en mijn dierbaren voordat het einde aanbreekt. ‘De woorden van de liedjes hebben allemaal iets met mijn leven te maken.’

De broers Bolland, Rob en Ferdi, werken sinds 1971 samen in Den Haag onder de noemer Bolland & Bolland. Hun eerste contract was bij een platenmaatschappij en in 1972 maakten ze hun televisiedebuut in het programma Voor de Vuist van Willem Duys. De zomer van ’71, Wait For The Sun, Florida en Mexico I Can’t Say Goodbye behoorden tot de best scorende singles die volgden.

Ziekte Rob Bolland
Ziekte Rob Bolland

Rob en zijn broer Ferdi verwierven in de jaren tachtig internationale bekendheid door hun werk voor artiesten als Samantha Fox en Status Quo, die hun nummer In The Army Now opnamen en er een nummer één succes mee scoorden. De broers schreven ook liedjes voor Falco, waaronder Jeanny en Rock Me Amadeus, die beide op nummer één in de Verenigde Staten piekten.

Rob Bolland bleef ook in de jaren daarna actief in de muziekindustrie, hij schreef liedjes voor meisjes- en jongensbands en een musical. Hij werd ook gespot op verschillende evenementen, waaronder Parkpop en het Haags Beatfestival.