Blogs

Ziekte Michael J Fox

Ziekte Michael J Fox: Michael Andrew Fox OC (geboren op 9 juni 1961), beter bekend onder zijn toneel als Michael J. Fox, is een Canadees-Amerikaanse acteur, romanschrijver, filmproducent, televisieregisseur en campagnevoerder die met pensioen is gegaan uit de entertainmentindustrie.

Nadat hij zijn acteercarrière in de jaren zeventig was begonnen, kreeg hij aanvankelijk brede erkenning voor zijn rol als Alex P. Keaton in de NBC-sitcom Family Ties (1982-1989). Fox kreeg nog meer bekendheid als Marty McFly, de hoofdpersoon in de filmtrilogie Back to the Future (1985-1990).

Ziekte Michael J Fox
Ziekte Michael J Fox

Als gevolg van het kritische en economische succes van de trilogie speelde Fox in de jaren tachtig en negentig in een aantal films, waaronder The Secret of My Success (1987), Casualties of War (1989) en The Frighteners (1990). (1996). De ABC-sitcom Spin City, waarin hij van 1996 tot 2000 de hoofdrol speelde van Mike Flaherty, markeerde zijn comeback op televisie.

Tijdens een openbare verschijning in 1998 onthulde Fox dat zeven jaar eerder bij hem de ziekte van Parkinson was vastgesteld. Daarna werd Fox een pleitbezorger voor de ontdekking van een remedie en richtte hij de Michael J. Fox Foundation op.

De Fox Foundation is in 2000 opgericht om te helpen bij de financiering van onderzoek. Ondanks het feit dat de verergerende symptomen van de ziekte Fox ertoe dwongen zijn professionele activiteiten te staken, bleef hij gastoptredens op televisie, waaronder terugkerende rollen in het FX-komedie-drama Rescue Me (2009) en het juridische drama van CBS The Good Wife (2010–). 2016), rollen die hem lovende kritieken en erkenning opleverden. Daarnaast werkte hij in voice-over.

het uiten van het titelpersonage in de Stuart Little-films (1999-2005) en de hoofdpersoon in de animatiefilm Atlantis: The Lost Empire (1999-2005). (2001). Zijn laatste belangrijke rol was als Michael J. Fox in de NBC-sitcom The Michael J. Fox Show, die werd uitgezonden van 2013 tot 2014. Fox kondigde aan dat hij in 2020 stopt met acteren vanwege zijn verslechterende gezondheid.

Ziekte Michael J Fox
Ziekte Michael J Fox

Zijn prijzen en onderscheidingen omvatten vijf Primetime Emmy’s, vier Golden Globes, twee Screen Actors Guild Awards en een Grammy Award tijdens zijn lange en vooraanstaande carrière. Behalve dat hij in 2010 werd benoemd tot Officier in de Orde van Canada, werd hij onder meer opgenomen in zowel de Canadian Walk of Fame in 2000 als de Hollywood Walk of Fame in 2002. Als erkenning voor zijn inspanningen om een ​​oplossing te vinden voor de ziekte van Parkinson, ontving hij in 2010 een eredoctoraat van het Karolinska Instituut in Zweden.

Michael Andrew Fox werd geboren op 9 juni 1961 in Edmonton, Alberta, Canada, als zoon van Phyllis (geboren Piper), een actrice en salarisadministrateur, en William Fox, een politieagent en een lid van de Canadian Forces. Hij stamt af van Ierse, Engelse en Schotse voorouders.

Om de professionele interesses van zijn vader na te streven, verhuisde zijn familie naar een aantal steden en dorpen in heel Canada. Toen zijn vader in 1971 met pensioen ging, konden ze verhuizen naar Burnaby, een grote buitenwijk van Vancouver, British Columbia, waar ze sindsdien zijn gebleven. Op 6 januari 1990 overleed zijn vader aan de gevolgen van een hartaanval.

Een theater vernoemd naar Fox is gebouwd op Burnaby South Secondary School, die hij bezocht tijdens het bijwonen van Burnaby Central Secondary School. Fox maakte zijn televisiedebuut in de Canadese televisieserie Leo and Me, die werd gemaakt door de Canadian Broadcasting Corporation toen hij 15 jaar oud was, en hij verhuisde in 1979 naar Los Angeles toen hij 18 jaar oud was om zijn acteercarrière vooruit te helpen. Hij keerde terug naar Vancouver kort nadat zijn huwelijk nietig was verklaard.

Ziekte Michael J Fox
Ziekte Michael J Fox

Fox werd ontdekt door producer Ronald Shedlo en maakte zijn Amerikaanse televisiedebuut in de televisiefilm Letters from Frank, waarin hij werd gecrediteerd als ‘Michael Fox’. Fox heeft sindsdien een succesvolle carrière in de filmindustrie opgebouwd.

Toen hij zich echter probeerde te registreren bij de Screen Actors Guild, die unieke registratienamen vereist om kredietambiguïteiten te voorkomen (en de mogelijkheid dat royaltycheques naar de verkeerde acteurs zouden worden gestuurd), ontdekte hij dat Michael Fox, een ervaren acteur , was al geregistreerd onder de naam.

Zoals hij vertelde in zijn memoires Lucky Man: A Memoir en in interviews, moest hij een nieuwe naam bedenken omdat zijn vorige was ingenomen. Hij hield niet van het geluid van “Michael A. Fox” omdat het te veel leek op het Canadese “eh?” in een periode waarin ‘vos’ ‘aantrekkelijk’ betekende en omdat zijn ‘A’ teveel op de Britse ‘eh?’ Fox hield ook niet van het geluid van de namen “Andrew” en “Andy”, dus besloot hij een andere middelste initiaal te gebruiken en koos hij “J” als eerbetoon aan acteur Michael J. Pollard, die op dezelfde dag als Fox werd geboren.