Welmoed Deinum Leeftijd

Welmoed Deinum Leeftijd: De meest milieuvriendelijke boer van Fryslân boert zo spaarzaam mogelijk. De koeien van Sondel van Welmoed Deinum krijgen uitsluitend gras of kuilvoer. Toen de provincie een prijsvraag uitschreef om duurzaamheid in de Friese landbouw te bevorderen, streden verrassend veel vrouwelijke boeren om de titel van meest duurzame boer van Fryslân.

Bijvriendelijk Naar schatting is de bijensterfte in de agrarische provincies Groningen, Fryslân en Noord-Brabant hoger dan waar dan ook in Nederland. Een van de mogelijke verklaringen is de degradatie van het terrein als gevolg van intensieve landbouwpraktijken. Maar, zoals Sierd en Joke Deinum-Ensing in Sondel aantonen, is het haalbaar om winst te maken door op een bijvriendelijke manier te boeren. Hier zit veel leven in: vliegende insecten en kevers.

Welmoed Deinum Leeftijd
Welmoed Deinum Leeftijd

In een telefonisch interview de volgende dag spreekt Welmoed zich met dezelfde opwinding uit als tijdens de show (met een wat schorre stem, want ze stond vandaag weer om half vier op). “Het was erg leuk! Dit was echt een unieke en onvergetelijke ervaring.” Kirsten Westrik nam anderhalve week geleden contact op met Welmoed om te informeren naar zijn diensten.

“Ze was best tevreden met mijn Instagram-posts en liet ze zelfs aan Humberto zien, die even blij was. Hij was vrijwel meteen overtuigd. Het was een heel gezellige avond geweest. Daarna kreeg ik een overweldigend aantal aanmeldingen en reacties. Dit alles is in feite buitengewoon weelderig. Het primaire doel dat ik met mijn Instagram-account heb, is om te laten zien wat we doen en waar het onder meer om gaat in biologisch-dynamische en biologische landbouw.”

Humberto wordt tijdens het programma door Welmoed omschreven als “een eenduidige sensatie op Instagram”. Hij is toevallig ook een van haar volgers. In de minuten voordat ze begint te praten, worden verschillende video’s gepresenteerd die ze op Instagram heeft geplaatst, waarin ze op verschillende locaties rond de boerderij te zien is. “Als mensen je zien dansen en bewegen, beginnen ze meteen te lachen”, merkte Humberto op. “Het is bemoedigend om te zien”, reageert Welmoed.

Als ze vertelt over het biologisch-dynamische bedrijf in Sondel, Friesland, waar ze 80 koeien en 170 pluimvee hebben, explodeert de opwinding in de kamer. Zij en haar ouders werken als een hechte eenheid samen. Tijdens een rondreis door Australië kreeg ze de openbaring dat ze het familiebedrijf wilde overnemen.

“Ik ben geboren in een biologisch gezin en weet niet echt hoe het is om ergens anders te zijn. Biologisch is naar mijn mening de weg van de toekomst.” Haar boerderij heeft het einde van zijn cyclus bereikt. Ze is verheugd deze informatie met u te kunnen delen. “Er zou wat meer nadruk op de biologische verdieping moeten komen.”

Welmoed Deinum Leeftijd
Welmoed Deinum Leeftijd

Welmoed deelt graag zijn ervaringen met het opgroeien op een boerderij. Hoewel het voor ons vrij eenvoudig is, is het enorm leuk om het te demonstreren en over de wereld te verspreiden.” Gevraagd stelt ze dat ze in staat is om alleen te overleven. “Omdat we biodynamisch zijn en uitsluitend gras voeren, hebben we zelfs hebben een goed gevulde broodjeszaak.

Bijna alles wat groeit en bloeit, kan door ons worden gedaan, en we kunnen zelfs melken van de producten waarmee de koeien ons helpen. Hoewel de koeien minder melk produceren, zijn de melkkosten lager. De natuur doet haar werk en wij hebben er lol in door onze koeien te melken. Het is echt een leuk spel om elke dag te spelen!”

Ze had ook een stuk graszoden dat bemest was met mest. Op deze manier wist ze het belang van bodemgezondheid over te brengen. Humberto daarentegen is behoorlijk geïnteresseerd in het gebied van gras. “Er zit geen mestgeur aan! Fantastisch!” ‘Dit is de glorie van ons bezit,’ riep Welmoed uit.

Welmoed Deinum Leeftijd
Welmoed Deinum Leeftijd

Humberto vervolgt: “In wezen ben je een woordvoerder van de landbouw.” Welmoed: Het spijt me, maar ik weet niet waar je het over hebt “Ik wil het verhaal vertellen, en ik ben er nu een jaar mee bezig, en het is heel leuk geweest. Als een resultaat wil ik positiviteit uitstralen.”

De RTL-zender heeft beloofd een bezoek te brengen aan Welmoed en haar te vergezellen op een dag werken op de boerderij (compleet met een dansje en zoeken naar een koeienvlaai).

Welmoed Deinum Leeftijd

bijna 58 jaar oud

Welmoed Deinum Leeftijd