Suzanne Bosman Ziekte

Suzanne Bosman Ziekte: Ze lijken te bestaan: yogi’s die hun leven uitsluitend wijden aan het beoefenen van yoga. Ze mediteren, doen geen vlieg kwaad en doen asana’s en pranayama-oefeningen. Maar hoe mogelijk is het voor een westerse yogi die een veeleisend schema heeft? Suzanne Bosman (55), radiozender bij EenVandaag en tot 2013 een van de meest herkenbare gezichten bij RTL Nieuws, beantwoordde onze vragen.

Saucha is ook een begrip in de yogafilosofie dat verwijst naar pure, plezierige ideeën. Volgens wat ik heb gelezen, ben je je vaak bewust van de negatieve aspecten van het leven. ‘Heb je hoogtevrees?’ Dat is niet zo verschrikkelijk, maar ik kan me overmand voelen door een gevoel van dreigende angst, het gevoel bekeken te worden.

Suzanne Bosman Ziekte
Suzanne Bosman Ziekte

Toen in maart de corona toesloeg, heb ik dat heel sterk ervaren. Alles leek op zijn sterfbed te liggen. Immers, als ik mijn familie en vrienden niet meer kan knuffelen, wat doe ik hier dan precies? Dat verdriet, dat gevoel van absolute zinloosheid, had mijn moeder kunnen voelen, net als haar Duitse familieleden.’

‘Wauw, bij deze vraag moet ik bijna huilen.’ Ze zijn heel gunstig voor mij. Zodra ik de studio binnenga en de geur van de wierook inhaleer, merk ik een afname van mijn ademhaling en hartslag. Een van de docenten noemde de ruimte ‘de veiligste kamer’. En dat is precies hoe ik me voel, vooral tijdens momenten van complete pandemonium.

Om een ​​voorbeeld te geven, mijn moeder stierf negen jaar geleden na een korte maar ernstige ziekte. Gedurende de les word ik teruggebracht naar mezelf, waar ik me op mijn gemak en gezien voel. Ik geniet ook van de reguliere series Bikram- en Ashtanga-yoga, omdat ze me iets geven om aan vast te klampen als ik me down voel. We zitten allemaal in hetzelfde schuitje. Als al die bewegingen bij elkaar komen, is het bijna een choreografie.’

Suzanne Bosman Ziekte
Suzanne Bosman Ziekte

Alles is gebouwd op het fundament van adem. Dat is een van de dingen die ik leuk vind aan yoga. Zoveel van het leven komt samen op dit moment. Zich comfortabel voelen in moeilijke posities is naar mijn mening de essentie van yoga. Als nieuwslezer is de kwaliteit van mijn adem altijd van cruciaal belang geweest. Het moet op een laag volume en stil zijn.

Yoga heeft me echter geleerd om er veel effectiever mee om te gaan. Om mijn hartslag te verlagen en mijn gedachten te concentreren. Ik geloof dat als ik goed adem, ik elk moeilijk scenario aankan. Ik heb het van mijn Duitse grootmoeder gehoord: “Ach, kind, bleib durch atmen.” ‘Ga ik door met het hele yoga gedoe, en bij wie kom ik terecht?’ hij grapt. ‘Mijn grootmoeder,’ zeg ik.

Suzanne Bosman Ziekte
Suzanne Bosman Ziekte

De inademing trekt de geest snel terug naar het heden. Vlak voor elke uitzending neem ik even de tijd om op adem te komen. Daarna ben ik vrij om te doen wat ik wil. Marathon-uitzendingen, zoals die rond 11 september 2001, maar ook ‘kleine’ improvisaties

Bijna elke dag komt tijdens de radio-uitzending een nieuw onderwerp aan de orde. Terwijl ik nog een interview doe, krijg ik er informatie over via mijn oortje. ‘Het doel is dat de sport volkomen vredig klinkt, zodat de luisteraar zich niet bewust is van mijn angst.’