Prinses Alexia Lengte: HKH Alexia Juliana Marcela Laurentien, Prinses der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau (geboren 26 juni 2005 in Den Haag) is het tweede kind van Koning Willem-Alexander der Nederlanden en Koningin Máxima der Nederlanden. Zij is de dochter van koning Willem-Alexander en koningin Máxima der Nederlanden.

Ze is de tweede in lijn voor de Nederlandse troon, na haar zus, kroonprinses Amalia, die de eerste is. Haar jongere zus, prinses Ariane, treedt in haar voetsporen. Alexia wordt in officiële documenten formeel aangesproken als Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Alexia der Nederlanden.

Prinses Alexia Lengte
Prinses Alexia Lengte

Op zondag 26 juni 2005, om 9.00 uur, is Prinses Máxima opgenomen in het Bronovo Ziekenhuis in Den Haag. De geboorte van Alexia vond spontaan plaats om 14:41 uur. op die dag. Haar vader heeft de geboorte van zijn dochter twee dagen na de geboorte van zijn dochter geregistreerd bij de Burgerlijke Stand (in de persoon van burgemeester Wim Deetman) in het eeuwenoude gemeentehuis van Den Haag.

Zij is gedoopt met water uit de Jordaan op 19 november 2005 in de Dorpskerk in Wassenaar. Onder leiding van dominee Deodat van der Boon werd de dienst gehouden in de kerk. Peetouders zijn onder meer haar ooms prins Friso van Oranje-Nassau van Amsberg en Juan Zorreguieta Cerruti, koningin Mathilde van België (toen prinses), Jhr Frans-Ferdinand de Beaufort en Jkvr Alexandra Jankovich de Jeszenice, en haar meter is prinses Mathilde van België (toen prinses ).

Prinses Alexia Lengte
Prinses Alexia Lengte

Volgens koning Willem-Alexander is Alexia naar hem vernoemd op overreding van zijn vrouw, koningin Maxima van Holland. Kort na de onthulling van Alexia’s voornamen, verklaarde haar vader dat ze naar hem vernoemd was en zei: “Ze is naar mij vernoemd, en ik ken veel Alexia’s in deze wereld naar wie ze niet is vernoemd.”

Alexia doelt op haar vader, Willem-Alexander, die in sommige kringen ook wel bekend staat als Alexander of Alex.

Ze verwijst naar haar overgrootmoeder, koningin Juliana der Nederlanden, als ze Juliana zegt.

Marcela is de (god)tante van koningin Máxima, zoals de naam al doet vermoeden.

Laurentien is een verwijzing naar Laurentien Brinkhorst, de vrouw van haar oom, prins Constantijn der Nederlanden, die omkwam bij een vliegtuigongeluk.

Prinses Alexia Lengte
Prinses Alexia Lengte

Alexia is op 29 juni 2009 begonnen met groep 1 van de basisschool op de openbare Bloemcampschool in Wassenaar en is daar sindsdien gebleven. Vanaf studiejaar 2017/2018 gaat ze naar het Christelijk Gymnasium Sorghvliet in Den Haag.

Alexia zal vanaf 30 augustus 2021 haar opleiding voortzetten aan het United World College of the Atlantic, een kostschool in Llantwit Major, Wales, volgens een aankondiging van maart 2021 door de Government Information Service. Dit is de school waar haar vader zijn middelbare school heeft afgemaakt.

Prinses Alexia Lengte

bijna 1 m en 5 inch