Pieter Van Vollenhoven Ziek

Pieter Van Vollenhoven Ziek: Pieter van Vollenhoven (geboren 30 april 1939 in Schiedam, Nederland) is een voormalig hoogleraar praktijk in Nederland, evenals het hoofd van het Fonds Slachtofferhulp en de voormalige voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Hij is de echtgenoot van Prinses Margriet der Nederlanden.

Pieter van Vollenhoven is een telg uit de familie Van Vollenhoven die in Schiedam werd geboren als tweede zoon van dekzeilfabrikant Pieter van Vollenhoven (1897-1977) en zijn vrouw Jacoba Gijsbertha Stuyling de Lange. Pieter van Vollenhoven is een afstammeling van de familie Van Vollenhoven die een afstammeling is van de familie Van Vollenhoven (1906-1983).

Pieter Van Vollenhoven Ziek
Pieter Van Vollenhoven Ziek

Na zijn middelbare school aan het Montessori Lyceum Rotterdam ging hij rechten studeren aan de Universiteit van Leiden, waar hij in 1965 zijn bachelor Nederlands recht behaalde.

Pieter van Vollenhoven en Margriet Francisca van Oranje-Nassau trouwden op 1 oktober 1967 in Den Haag in aanwezigheid van hun kinderen. Het echtpaar verhuisde naar Apeldoorn, waar ze de bungalow Huis Het Loo op Paleis Het Loo lieten bouwen, die ze naar hun zoon noemden. De kinderen krijgen als persoonlijke eer de adellijke titel Prins van Oranje-Nassau. Er zijn geen titels voor de kleinkinderen.

Door in het Koninklijk Huis van Nederland te trouwen, wordt Van Vollenhoven de eerste burger die lid wordt van de Nederlandse koninklijke familie. Tijdens de vroege fasen van het huwelijk was er veel tegenstand. Van Vollenhoven heeft geen adellijke titel en heeft er ook geen gekregen door zijn huwelijk met Van Vollenhoven.

Er is een regeringsbesluit genomen, mede beïnvloed door zijn schoonmoeder, koningin Juliana, die tegen titels was en tussenbeide kwam om het te voorkomen. Als erkenning voor zijn academische status wordt de heer Van Vollenhoven bij formele gelegenheden genoemd als “Professor” of “Mr. Van Vollenhoven” ter ere van de echtgenoot van prinses Margriet. In tegenstelling tot de leden van de koninklijke familie heeft hij één kenmerk gemeen dat zijn voornaam over het algemeen altijd volledig wordt gespeld.

Pieter Van Vollenhoven Ziek
Pieter Van Vollenhoven Ziek

Volgens biograaf Wilfred Scholten’s biografie Beautiful Barend over de politicus Barend Biesheuvel, die op 30 mei 2012 verscheen en op basis van aantekeningen van Biesheuvel, bezocht Van Vollenhoven de toenmalige vicepremier op 15 maart om half vier, 1966, en sprak zijn ongenoegen uit over het besluit dat hij geen prinselijke titel zou krijgen bij zijn huwelijk met prinses Margriet.

Als hij geen prinselijke titel zou krijgen en Claus wel, zou hij dat volgens Biesheuvel als discriminerend beschouwen. Van Vollenhoven reageerde door te stellen dat hij zich het incident niet kon herinneren en dat hij het niet aannemelijk achtte dat het had plaatsgevonden.

Van Vollenhoven had als voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid de leiding over het onderzoek naar de toedracht van de Schipholbrand. Het rapport van de Raad is op 21 september 2006 opgeleverd. Als gevolg van de felle kritiek die in het onderzoek naar voren komt, hebben de ministers Donner en Dekker hun functie neergelegd. Rita Verdonk, het derde lid van het beleidskabinet, weigerde af te treden.

Pieter Van Vollenhoven Ziek
Pieter Van Vollenhoven Ziek

Een verkeersongeval in het Oostenrijkse skigebied Maria Alm op 30 december 1983 eiste het leven van de 20-jarige Duitse student Jürgen Bienerth. Van Vollenhoven was een van de chauffeurs die betrokken was bij de tragedie.

Van Vollenhoven liet een boeket bloemen bezorgen op de begrafenis, maar hij communiceerde niet met de familieleden van de overledene. Pas 28 jaar na het incident betuigde hij zijn spijt aan de moeder van het slachtoffer.