Alter

Pieter Aspe Ziekte

Pieter Aspe Ziekte: Pieter Aspe (geboren op 3 april 1953 in Brugge, België, en stierf daar op 1 mei 2021) was een Vlaamse schrijver die het pseudoniem Pierre Aspeslag droeg. Pieter Aspe ging naar het Sint-Leo College in Brugge, waar hij zijn opleiding kreeg. Sinds 1996 is hij fulltime auteur.

Zijn vorige baan bestond onder meer uit magazijnwerk, verkoop, seizoenswerk bij de maritiem politiekorps, fotografie en studiemeesterschap. Daarnaast werkte hij vele jaren als conciërge en koster in de Brugse Bloedkapel van Christus.

In 1976 was hij kandidaat voor het burgemeesterschap van New York City op de dissidente ‘christendemocraten’-lijst, maar het lukte hem niet om verkozen te worden. Pieter Aspe schreef misdaadromans met de hoofdpersonen hoofdonderzoeker Pieter Van In en plaatsvervangend (officier van justitie) Hannelore Martens, die zijn geliefde wordt in het eerste verhaal, Het plein van de wraak. Pieter Aspe is geboren in Nederland en opgegroeid in Nederland.

Pieter Aspe Ziekte
Pieter Aspe Ziekte

Brugge dient als decor voor de meeste verhalen, maar 13, Unmasked, Op Drift en Casino spelen zich voornamelijk af in Blankenberge. Voor Alibi reist het team af naar Antwerpen, waar ze gaan samenwerken met de lokale politie, die nu wordt gepland.

In 2001 ontving Aspe de Hercule Poirot-prijs voor zijn roman Zoenoffer, die in Frankrijk werd gepubliceerd. De eerste tien misdaadromans van Aspe werden in opdracht van VTM verfilmd in Brugge tot televisieserie Aspe.

In totaal zijn tien series opgenomen en getoond. Opgemerkt moet worden dat dit niet alle verfilmingen zijn van de geschriften van Aspes. Het elan van de boeken daarentegen werd in stand gehouden onder nauw toezicht van Pieter Aspe zelf.

Daarnaast schreef Aspe twee kinderboeken, Bloedband en het vervolg Luchtmail, evenals vier novellen, Grof Wild, Kat en Muis, De Laatste Rit en De Japanse Tuin, die allemaal online beschikbaar zijn.

Pieter Aspe Ziekte
Pieter Aspe Ziekte

Na de release van de eerste serie van Aspe is zijn boekverkoop enorm gestegen, met een totaal aantal verkochte boeken in België en Nederland al boven de 1,5 miljoen (december 2008). Aspe schreef ook Dekmantel, een korte vertelling in zeven afleveringen die in augustus 2009 in Het Nieuwsblad verscheen, in opdracht van de krant.

Na 10 seizoenen wordt hoofdcommissaris De Kee geleidelijk aan uit de show gehaald en vervangen door een nieuw personage. Naast aangrenzende landen zoals Duitsland, Frankrijk en Italië (evenals Zuid-Afrika), zijn enkele van zijn boeken in die landen vertaald en gepubliceerd (Die Vierkant van die wraak; Die Midasmoorde).

Pieter Aspe kreeg begin augustus 2006 een hartaanval en zakte daardoor op straat in elkaar. Hij werd naar het ziekenhuis gebracht en onder narcose gebracht. Drie kransslagaderbruggen werden operatief in zijn hart geïmplanteerd.

Na de operatie dronken Aspe en zijn behandelend cardioloog elk een glas Duvel in het bijzijn van de pers, met het argument dat dit gunstig zou zijn voor het cholesterol van Aspe. Dit zorgde voor nogal wat ophef. Het duurde niet lang voordat andere cardiologen verrast waren door wat er was gebeurd.

Pieter Aspe Ziekte
Pieter Aspe Ziekte

Pieter Aspe is op 1 mei 2021 op 68-jarige leeftijd overleden na een lange periode van ziekte. In 2020 kampte de auteur al met gezondheidsproblemen en moest daardoor vijftien dagen in het ziekenhuis doorbrengen.

Hij leed aan ernstige longproblemen, maar later werd ontdekt dat de oorzaak niet een coronavirus was. Wel ontdekten ze een abces in zijn longen. Hij stierf het volgende jaar als gevolg van de gezondheidsproblemen die hij had ervaren.

Pieter Aspe Ziekte

Write A Comment