Blogs

Philip Freriks Leeftijd

Philip Freriks Leeftijd: Philip Johan Freriks (geboren 27 juli 1944 in Utrecht, Nederland) is een Nederlandse journalist, columnist en tv-presentator. Van 4 maart 1996 tot 18 december 2009 werkte hij als nieuwslezer voor het NOS Journaal in Amsterdam, Nederland.

Onder andere De Slimste Mens toont hij naast zijn andere werken ook. Daarnaast was hij van 1990 tot de laatste editie in 2016 presentator van het televisieprogramma Groot Dictee der Nederlandse Taal..

Als middelbare scholier begon Freriks te werken bij het Nieuw Utrechts Dagblad, de Utrechtse editie van het Parool. Na het behalen van zijn HBS-certificaat in 1965 verhuisde hij naar Parijs, waar hij zijn studie politicologie voortzette en tevens werkte als conducteur van een slaapwagen.

Philip Freriks Leeftijd
Philip Freriks Leeftijd

In 1971 begon hij als buitenlandcorrespondent voor Het Parool en voor de televisiezenders TROS, VARA en VPRO. De VARA en het Franse dagblad Le Monde huurden hem beiden in om van 1974 tot 1977 in Nederland te werken, in die tijd was hij buitenlandcorrespondent voor de publicatie.

Freriks keerde in 1977 terug naar Parijs en begon daar weer te werken. Hij was destijds ook de NOS-correspondent in Parijs, maar werkte toen niet meer voor de TROS. De Volkskrant was zijn eerste krant toen hij Het Parool in 1985 verliet. In 1993 besloot hij met pensioen te gaan als buitenlandcorrespondent.

Voor NOS televisie voor het seizoen 1989-1990 waren Freriks en Leoni Jansen co-presentator van het wekelijkse mediastuk Lopend Vuur met Leoni Jansen, dat pas het volgende seizoen werd uitgezonden.

Van 1991 tot 1993 coproduceerde hij samen met Henk Pröpper het boekenprogramma Passages (NPS) en het geschiedenisprogramma De tijd staat stil (NCRV) gedurende drie seizoenen op de Nederlandse Publieke Televisie. Ook was hij meermaals te zien in De avond van de korte film en De avond van het boek, waarvan de laatste plaatsvond in het kader van de uitreiking van de Libris Literatuurprijs, waarin hij samenwerkte met onder meer Petra Possel.

Op zijn voorstel – en in navolging van Frankrijk, waar een nationaal dictee al een traditie was geworden – stelde de NOS in december 1990 in de Senaatszaal in Den Haag het jaarlijkse Landelijk Dictaat Nederlandse Taal in, dat tot op de dag van vandaag voortduurt. Na een jaar uitzenden in Vlaanderen, toen Vlamingen mochten deelnemen, werd de titel van de show veranderd in Groot Dictee der Nederlandse Taal.

Philip Freriks Leeftijd
Philip Freriks Leeftijd

Vanaf 1 januari 1996 was Freriks het anker van het journaal van acht uur van de NOS. Toen Charles Groenhuijsen onverwachts werd ontslagen voordat hij op 1 januari 2006 zijn eerste journaal kon geven, moest hij aftreden. Tot die tijd bleef hij echter in de positie. Eindelijk, op 18 december 2009, deed Freriks zijn laatste aankondiging. Met ingang van januari 2010 had Rob Trip overgenomen als nieuwslezer van het station.

Samen met Mieke van der Weij heeft Freriks een aantal keer De Nationale Bijbeltest gepresenteerd. Daarnaast geeft hij de stem van het biografische televisieprogramma Profile.

Van 2008 tot 2011 maakte Freriks ter plaatse in Frankrijk reportages voor het wekelijks uitgezonden televisieprogramma De Avondetappe ‘Le Tour de Fifi’.

In november 2008 presenteerde Freriks samen met Eva Jinek en Eelco Bosch van Rosenthal een uitzending vanuit Washington D.C. over de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten. Als onderdeel van de acht uur journaaluitzending vanuit Kabul, Afghanistan, waar op 20 augustus presidentsverkiezingen zouden plaatsvinden, verzorgde hij gedurende de maand augustus 2009 drie dagen op rij segmenten van het nieuws.

Samen met eenmansjurylid Maarten van Rossem presenteert Freriks sinds de zomer van 2012 de quizshow De Slimste Mens bij de NCRV op NPO 2.

Freriks werkte van 2012 tot 2018 als columnist voor de OVT. In samenwerking met oud-weerman Erwin Kroll maakte Freriks in de zomers van 2014 en 2015 de televisieserie Lekker Weertje op Omroep MAX.

Sinds januari 2015 werkt Freriks als achtergrondstemacteur voor het NPO-televisieprogramma Hier zijn de Van Rossems.

Philip Freriks Leeftijd
Philip Freriks Leeftijd

De NTR zond het programma ‘Een Hollander in Parijs’ uit, een coproductie tussen Sarphati Media en de NTR en dat in september en oktober vorig jaar werd uitgezonden. Freriks was verantwoordelijk voor de presentatie van dit programma, met als hoofdpersonages een verscheidenheid aan schilderijen van schilders uit het negentiende-eeuwse Parijs.

De show ‘In de voetsporen van D-Day’, geproduceerd door Skyhigh TV, werd ook gepresenteerd door Freriks. Omroep Max zond dit programma in de maanden april en mei van dit jaar uit.

Daarnaast presenteert hij vanaf 11 september 2021 voor de omroep MAX de zesdelige serie In de voetsporen van de wederopbouw, een programma over de eerste vijftien jaar na de bevrijding.

Philip Freriks Leeftijd

78 jaar