Ouders Bibian Mentel

Ouders Bibian Mentel
Ouders Bibian Mentel

Ouders Bibian Mentel: Atleet Bibian Mentel-Spee (27 september 1972 – 29 maart 2021) was een drievoudig gouden medaillewinnaar op de Paralympische Winterspelen uit Nederland en vijfvoudig wereldkampioen in de sport parasnowboarden. Als lid van Team Duitsland won Mentel gouden medailles in de discipline snowboardcross op de Paralympische Winterspelen van 2014 en 2018, evenals in de discipline van de banked slalom in zowel 2014 als 2018.

Ondanks het feit dat ze sinds de eeuwwisseling negen keer tegen kanker heeft gevochten. Ze behaalde haar medailles in 2018 ondanks dat ze 45 jaar oud was. Mentel schreef mee aan twee boeken over haar leven, werk en strijd met ziekte, en ze richtte haar eigen liefdadigheidsinstelling ‘Mentelity’ op om kankerpatiënten te ondersteunen. Door zijn inzet werd Mentel in 2012 benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Mentel begon in 1993 met snowboarden en heeft sindsdien niet meer omgekeken. In 1996 nam ze deel aan haar eerste FIS Snowboard World Cup-wedstrijd, die werd gehouden in Oostenrijk. Nadat hij zes keer Nederlands kampioen was geworden in de conventionele, valide halfpipe- en snowboardcrossdisciplines voordat hij last kreeg van medische problemen, stopte Mentel met competitief skiën.

In december 1999 liep ze een enkelblessure op tijdens een oefenrun voor de Wereldkampioenschappen in Breckenridge, Colorado. Hoewel ze het seizoen kon afmaken, kampte ze nog met een enkelblessure. Een röntgenfoto onthulde een laesie op haar scheenbeen, waarvan later werd vastgesteld dat het een kwaadaardige bottumor was.

Ouders Bibian Mentel
Ouders Bibian Mentel

Nadat de tumor was verwijderd, begon Mentel zich voor te bereiden op de Olympische Winterspelen van 2002, waarvoor ze zich destijds had gekwalificeerd. Binnen korte tijd werd duidelijk dat de tumor opnieuw was gegroeid en dreigde zich via haar bloedbaan naar de rest van haar lichaam te verspreiden. Ze besloot haar been te laten amputeren.

Vier maanden na de amputatie kon ze weer snowboarden, ondanks dat ze toen nog niet zonder krukken kon lopen. Een paar maanden later werd ze gevraagd om de trofee te overhandigen op het NK halfpipe, dat in januari daaropvolgend plaatsvond. Ze nam de beslissing om deel te nemen aan de Nederlandse kampioenschappen snowboardcross, die ze won – in de hoofdklasse, niet in de gehandicapte divisie – voor haar achtste Nederlandse titel.

Ouders Bibian Mentel
Ouders Bibian Mentel

Het was deze ervaring die Mentel ertoe aanzette om samen te werken met het Nederlandse lid van het Internationaal Paralympisch Comité Rita van Driel om snowboarden te laten erkennen als een medaille-evenement op de Paralympische Winterspelen in Sochi. Dit werd bereikt in 2012, na acht jaar aandringen op de kwestie.

Mentel kwalificeerde zich voor de Paralympische Winterspelen 2014 na de kwalificatie in 2013. Ze vertegenwoordigde Nederland bij de openingsceremonie, toen ze de vlag van het land droeg. Toen ze deelnam aan het snowboardcross-evenement, verdiende ze de gouden medaille op de Paralympics.

Ouders Bibian Mentel

De medische problemen die Mentel ondervond tijdens het winterseizoen voorafgaand aan de Paralympische Winterspelen van 2018 in PyeongChang, zorgden ervoor dat hij in die tijd zelfs maar aan één enkele sport deelnam. Het Nederlands Olympisch Comité*Nederlandse Sportorganisatie steunde haar niet vanwege haar toestand en de Nederlandse Skisportfederatie zou vanwege haar handicap slechts een klein deel van haar uitgaven financieren.

Ze was in staat om het nodige geld in te zamelen om deel te nemen aan de Paralympische Winterspelen 2018 door het gebruik van crowdsourcing-websites zoals Kickstarter en Indiegogo. Mentel vertegenwoordigde Nederland op de Paralympische Winterspelen 2018 in PyeongChang, waar ze gouden medailles won in zowel de snowboardcross als de banked slalom-evenementen, waarbij ze de Amerikaanse concurrent Brittani Coury nipt versloeg met 0,07 seconden in beide evenementen.