Monica Wesseling Ziek

Monica Wesseling Ziek: In een boek van Monica Wesseling delen biologen uit Groningen hun boeiende verhalen. Het vakgebied van de biologie staat bol van de fascinerende verhalen. Tijdens een interview met natuurjournalist en schrijfster Monica Wesseling deelden onderzoekers van het Groningen Institute for Evolutionary Life Sciences (GELIFES) van de Rijksuniversiteit Groningen hun ervaringen.

Hun onderzoeksresultaten zijn gepubliceerd in het boek Waarom spreeuwen bloemen gekozen en getapte muizen leaner zijn, geschreven door Wesseling (Waarom spreeuwen bloemen plukken en trillende muizen zijn slimmer).

Monica Wesseling Ziek
Monica Wesseling Ziek

Het wordt op dinsdag 4 oktober gepubliceerd door Kosmos Publishers en kost $ 19,95. Van onderzoek naar ernstig geweld tot teamwork tussen insecten, van neushoornstampen tot links- of linkshandigheid bij muizen en mannen, de verhalen zijn even gevarieerd als interessant.

GELIFES is gericht op het kenmerk van het leven waardoor het zich continu kan aanpassen aan veranderende situaties. Volgens prof. Ton Groothuis, directeur van GELIFES: ‘We brengen twee benaderingen van life sciences samen die in de loop der jaren uit elkaar zijn gegroeid.

Monica Wesseling Ziek
Monica Wesseling Ziek

Ten eerste, hoe mensen en dieren zich aanpassen aan veranderende situaties, en ten tweede, hoe soorten zich in de loop van de tijd hebben ontwikkeld, d.w.z. hoe ze zich hebben aangepast aan verschillende omgevingen. Zo onderzoeken we niet alleen hoe we ziek worden, maar ook waarom we ziek worden. Groningen is het startpunt. De holistische benadering wordt internationaal geprezen vanwege de doeltreffendheid ervan. ‘Over tien jaar loopt Groningen voorop in de wetenschappelijke vooruitgang.’

Een telefoongesprek met prof. Groothuis leidde ertoe dat Monica Wesseling kennismaakte met de onderzoekers. ‘Naar aanleiding van een interview met het Nederlandse tabloid Trouw over mijn eigen bevindingen’, zegt Groothuis.

Monica Wesseling Ziek
Monica Wesseling Ziek

Monica en ik waren allebei verrast door hoeveel meer het nieuwe instituut te bieden had op het gebied van middelen en mogelijkheden. Onderzoek met een intrigerend onderwerp of resultaat dat normaal gesproken voor het grote publiek geheim wordt gehouden, maar dat echt van groot belang is voor het brede publiek. Wetenschappers vinden de wereld om ons heen immers net zo fascinerend als de meerderheid van het grote publiek.’