Meike De Jongh Leeftijd: Meike de Jong (geboren 23 maart 1979 in Tilburg, Nederland) is een nieuwslezer en journalist in Nederland.

De Jong studeerde af aan de Academie voor Journalistiek in Tilburg met een graad in televisieproductie voordat ze in 2000 bij Omroep Brabant kwam. In het begin werkte ze als redacteur en verslaggever voor Brabant Nieuws, daarna werd ze in 2004 aangesteld als een van de vaste presentatoren van bulletin. Bij haar presentatie was ook het schoolspel ‘Brabant Battle’ te zien.

De Jong begon zijn loopbaan bij RTL Nieuws in 2011 als redacteur van het ochtendjournaal. Ook voor deze uitzendingen nam ze regelmatig materiaal op. Twee weken lang presenteerde De Jong in juni 2013 tweemaal het RTL Ontbijtjournaal omdat beide presentatoren wegens ziekte afwezig waren.

Meike De Jongh Leeftijd
Meike De Jongh Leeftijd

Sindsdien valt ze regelmatig in voor Jan de Hoop als deze niet beschikbaar is. De Jong verzorgt sinds 2014 de zondagse journaaluitzending bij RTL Z eens in de twee weken en vult sindsdien regelmatig in bij RTL Z Nieuws op RTL Z en Editie NL.

Sinds de zomer van 2015 vervult De Jong ook de avonduitzendingen van het programma voor Anita Sara Nederlof en Daphne Lammers. Sinds 2019 brengt ze samen met Jan de Hoop regelmatig het RTL Ontbijtnieuws; De Jong presenteert vanaf 2019 op maandag en vrijdag het ontbijtnieuws.

Daarnaast is ze dagvoorzitter van RTL Nieuws en is ze naast haar functie bij RTL Nieuws ook nieuwslezeres voor tal van radiostations, waaronder Radio 538, Radio 10 en Qmusic.

Dit was echter niet wat ik in gedachten had voor de nabije toekomst. Maandelijks interviewde een journalist van het Brabants Dagblad mij en drie van mijn medestudenten over het nieuws dat ze lazen. Op het moment van de interviews zijn de interviews gepubliceerd in de krant. Op mijn 17e wist ik al wat ik wilde doen, mede dankzij deze ervaring: ik wilde journalist worden!

Meike De Jongh Leeftijd
Meike De Jongh Leeftijd

Tijdens mijn verblijf aan de Academie voor Journalistiek heb ik een geweldige tijd gehad om te leren en te groeien. We leerden politiek, gingen naar de rechtbank, studeerden sociologie, leerden talen, enzovoort. Mijn interesse in internationale betrekkingen en de groei van de wereld werd nog verder aangewakkerd toen ik hier was. In mijn tweede jaar besloot ik televisie te gaan studeren. In deze cursus hebben we geleerd hoe je rapporten kunt genereren, tekst voor presentaties kunt opstellen en met een digitale camera kunt werken. Kortom, alle aspecten van het vak komen aan bod.

Ik beëindigde mijn studie toen ik eenentwintig jaar oud was. Mijn volgende plan was om een ​​wereldreis te maken. Mijn moeder geloofde dat dit een minder dan ideale strategie was. Ze stelde me voor een half jaar naar Omroep Brabant te gaan en daar te werken. Het duurde slechts zes maanden om dertien jaar te worden! De Omroep heeft mij tal van kansen gegeven. Mijn vaardigheden werden in deze omgeving aangescherpt toen ik leerde presenteren, rapporten schrijven, live-uitzendingen organiseren (zoals verkiezingsverslaggeving) en live verslag doen van grote nieuwsevenementen.

Ik was mijn verlangen om te reizen niet vergeten. Ik bleef nog drie maanden reizen, dit keer naar Panama. Achteraf is het bijzonder opmerkelijk als je bedenkt dat enkele jaren later twee Nederlandse meisjes in hetzelfde land vermist werden.

Naast mijn werk bij Omroep Brabant werk ik de afgelopen vier jaar als redacteur bij RTL Ontbijtnieuws. Redacteur zijn van Breakfast News houdt in dat je om 02.00 uur opstaat en tot 12.00 uur en 16.00 uur op de redactie werkt. De dag begint met een overzicht van het meest recente nieuws van verschillende nieuwsorganisaties en nieuwsfeeds.

Mijn werk als redacteur werd aangevuld met optredens op onder meer RTL journaal, ZDF en Editie NL. We leren van elkaar en delen onze ervaringen terwijl we samenwerken met andere inspirerende en ijverige collega’s. Ik ben volwassen genoeg om te erkennen dat ook dit voorbij zal gaan, wat een van de redenen is waarom ik me in deze tijd enorm amuseer.

Meike De Jongh Leeftijd
Meike De Jongh Leeftijd

Wat is mijn relatie met de gemeente Veldhoven? In 2011 fietste ik van Tilburg naar Valkenswaard met mijn toenmalige vriend, die ook fietste, om een ​​bruiloft bij te wonen in Valkenswaard. We zijn vreselijk gedesoriënteerd geraakt in Veldhoven. “Nooit meer, Veldhoven”, dacht ik bij mezelf….

Wat een verschil zou het maken. Tijdens een reportage over de Roparun ontmoette ik Jordy (Graat) in Omroep Brabant, en werden we vrienden. Hij werkte daar als zomerstagiair. We zijn een tijdje gaan samenwonen in Veldhoven!

Wat vind ik aan Veldhoven aantrekkelijk? Het is groen, kalm en vaak zonnig, en het lijkt echt alsof je naar huis terugkeert. Het is echter ook een fascinerende plek omdat het een onderdeel is van Brainport, een knooppunt voor het bedenken en ontwikkelen van veel innovatieve technologieën. Neem bijvoorbeeld de Oerse Molen, een fantastische prestatie. Zo ook onder andere Eindhoven Airport. Iets waar niet veel mensen zich van bewust zijn, is dat we er veel plezier in hebben om samen vliegtuigen te spottenhaar tijdens het rijden op een scooter.

De Pecha Kucha-avonden in De Schalm worden sinds begin vorig jaar door mij als vrijwilliger gepresenteerd. Inspirerend en een welkome onderbreking van de soms deprimerende wereldnieuwsberichten. Daarvoor heb ik een aantal jaren als vrijwilliger meegewerkt aan de Veldhovense chatshow Bij ons naast Swove, De Schalm en Omroep Veldhoven, onder andere presentatoren en gasten.

Meike De Jongh Leeftijd

 37 jaar

Meike De Jongh Leeftijd