Marieke Vervoort Ziekte

Marieke Vervoort Ziekte
Marieke Vervoort Ziekte

Marieke Vervoort Ziekte: Marieke Vervoort (40), een rolstoelatleet, is onlangs overleden. Dat zegt Diest-burgemeester Christophe De Graef, die ook haar thuishaven is. Vervoort leed aan een ongeneeslijke spieraandoening en hij nam de beslissing om een ​​einde aan zijn leven te maken. De atleet bekend onder de bijnaam “Wielemie” nam deel aan de Paralympische Spelen in Londen en Rio de Janeiro, waar ze een aantal medailles mee naar huis nam.

Nog maar een paar weken geleden waren Vervoort en zijn vriend Tom Waes te gast bij One’s “Vandaag”-show. Ze had onlangs het Circuit van Zolder gereden in een Lamborghini Countach. Het was een van de dingen waar ze al heel lang naar uitkeek. “Je moet nu genieten, niet morgen”, antwoordde ze daarop.

Vervoort leed aan progressieve myelopathie, een aandoening die begint in het ruggenmerg en wordt gekenmerkt door geleidelijke spierafbraak en zwakte. Ze zou in de loop van de tijd steeds immobieler worden en ondraaglijke pijn krijgen.

Marieke Vervoort Ziekte
Marieke Vervoort Ziekte

Nadat de diagnose kanker was gesteld, toonde Vervoort de gevolgen van haar ziekte door opzettelijk gewelddadige spasmen over haar hele lichaam te vertonen, waarbij ze schreeuwde van de pijn en kortademig werd in een aflevering van de One-serie “Het huis” in 2015. Ze had ook om een ​​toename van het aantal aanvallen op te vangen.

Vervoort is altijd openhartig geweest over haar beslissing om haar leven te beëindigen door middel van euthanasie. Al na haar overwinning op de Paralympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro, verklaarde ze dat ze van plan was een carrière in de geneeskunde na te streven als de pijn haar te veel werd. Ze verklaarde ook in “Het huis” dat ze degene wilde zijn die zou beslissen wanneer er een einde aan zou komen. “Ik wil niet stikken in mijn eigen braaksel. Dat wil ik absoluut niet” Destijds verklaarde ze haar standpunt.

Marieke Vervoort Ziekte
Marieke Vervoort Ziekte

Ze had het afgelopen jaar een fysieke achteruitgang opgelopen. De actrice moest om de 14 dagen naar het ziekenhuis voor pijnbestrijding. “Ik ben daar erg in de watten gelegd”, zei ze naar verluidt in een interview met “Today”. “Een leger kan worden neergehaald met behulp van dat unieke medicijn. Maar dan heb ik maar tien fatsoenlijke dagen in een maand. Het is een last, zowel psychisch als fysiek, om te dragen. Het is een manier van leven van dag tot dag dag.” Uiteindelijk koos ze voor euthanasie. Marieke Vervoort vierde haar 40e verjaardag.

Vervoort werd gediagnosticeerd met reflex-sympathische dystrofie toen ze ongeveer 14 jaar oud was. Reflex-sympathische dystrofie is een onomkeerbare degeneratieve aandoening van de spieren en de wervelkolom die intens ongemak veroorzaakt, verlamming van haar benen en het onmogelijk maakt om te slapen.

Marieke Vervoort Ziekte

Hoewel ze veel succes heeft geboekt in de sport, heeft Vervoort verklaard dat ze euthanasie overweegt terwijl ze zich voorbereidt op de Paralympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro, waarin staat dat Rio haar ‘laatste droom’ was. Ze verduidelijkte verder dat dit niet betekende dat euthanasie kort na de Spelen zou plaatsvinden, en merkte op: “Je moet de dingen van dag tot dag bekijken en de kleine dingen waarderen. Mijn euthanasiepapieren zijn klaar voor wanneer de tijd daar is, wanneer Ik heb meer slechte dagen dan goede dagen, maar het uur is nog niet gekomen.

“In 2008 tekende ze de papieren die haar eigen euthanasie toestonden. Haar hulphond, Zenn, was in staat om Vervoort een uur voordat het gebeurde te waarschuwen voor een dreigende aanval. Vervoort leed ook aan epilepsie en woonde samen met haar hond, Zenn. Op de 22e In oktober werd ze ter dood gebracht door middel van euthanasie.Andere Paralympiërs, zoals de Britse paralympiër Ollie Hynd, steunden haar in haar beslissing.