Lengte Onana

Lengte Onana: Ajax en het nationale team van Kameroen hebben de op 2 april 1996 geboren André Onana Onana als doelman vastgelegd. Onana is een Kameroense profvoetballer die als keeper speelt voor Eredivisie-kant Ajax.

Onana werd geboren in Nkol Ngok en begon zijn professionele carrière bij de Samuel Eto’o Foundation voordat hij in 2010 naar Barcelona kwam. Begin januari 2015 werd aangekondigd dat hij in juli 2015 naar het Nederlandse team Ajax zou gaan, wat eind januari 2015 werd bevestigd.

Later in de maand werd de overdracht verplaatst naar de volgende dag. In februari 2015 maakte hij zijn profdebuut bij Jong Ajax in de Eerste Divisie. In mei 2017 sloot hij een nieuw contract met Ajax dat tot 2021 zou duren.

Lengte Onana
Lengte Onana

In maart 2019 ging hij akkoord met een nieuw contract dat loopt tot juni 2022. In november van dit jaar liet hij weten interesse te hebben om in de Engelse Premier League te spelen.

Onana werd in februari 2021 door de UEFA voor een periode van 12 maanden verbannen uit het voetbal nadat ze positief had getest op Furosemide, een medicijn dat door de organisatie verboden is. Ajax zei dat hij per ongeluk de medicatie van zijn vrouw had ingenomen en dat ze het oordeel zouden aanvechten. In juni verlaagde het Hof van Arbitrage voor de Sport het verbod van de oorspronkelijke 12 maanden naar negen maanden.

Onana is een voormalige Kameroense jonge international die voor de nationale ploeg speelde.

[6] Het Kameroense nationale team riep hem in hun team voor een vriendschappelijke wedstrijd tegen Frankrijk in mei 2016. Onana maakte zijn internationale debuut voor Kameroen in een vriendschappelijke 2-1 overwinning op Gabon in september 2016.

Zijn neef, Fabrice Ondoa, is ook een keeper die voor hetzelfde team speelt. Eind mei 2019 spraken keepers als Onana over hoe het was om een ​​zwarte keeper te zijn, waarbij ze beweerden dat ze harder moesten werken dan hun blanke tegenhangers vanwege een veelvoorkomend misverstand dat ze ‘fouten’ maakten.

Onana verruilde zijn rugnummer 1 voor zijn oude rugnummer 24 aan het begin van het seizoen 2018/19, daarbij verwijzend naar het feit dat het seizoen 2016/17 met rugnummer 24 aanzienlijk succesvoller was geweest dan het volgende seizoen met rugnummer 1 in de voorgaande seizoen.

Onana maakte op 19 september haar Champions League-debuut tegen AEK Athene, waarin ze een doelpunt maakte. Toen hem werd gevraagd naar de vorderingen van Onana na de thuiswedstrijd van het team tegen Bayern München, merkte Edwin van der Sar op dat hij op het punt stond die van de doelman van het andere team, Manuel Neuer, te bereiken.

Lengte Onana
Lengte Onana

In totaal wist hij zijn doel aan het einde van 2018 843 minuten schoon te houden. In januari 2019 werd hij door de Afrikaanse voetbalbond uitgeroepen tot beste keeper van Afrika. In zijn eerste seizoen bij Ajax speelde hij een belangrijke rol bij de opmars van de club naar de halve finales van de Champions League en de Double.

Hierdoor kreeg hij de eerste en tweede prijs. Het contract van Onana bij Ajax is na overeenstemming tussen beide partijen verlengd tot 30 juni 2022. Ondanks interesse van vooraanstaande Europese teams heeft Onana besloten om het seizoen 2019/20 bij Ajax te blijven om zo nog een jaar een rol van betekenis te kunnen blijven spelen in de ontwikkeling van het team als keeper en als mens.

In oktober verklaarde France Football dat Onana een van de tien keepers was die genomineerd waren voor de Trophée Yachine, die wordt uitgereikt aan de beste doelman ter wereld voor het komende seizoen.

Onana werd op 5 februari 2021 voor een jaar geschorst door de UEFA als gevolg van een dopingovertreding. De doelman had het medicijn Furosemide, dat op de dopinglijst staat, gebruikt om zijn bloeddruk laag te houden.

Volgens Onana had hij per ongeluk de Furosemide-tablet gegeten toen hij van plan was een pijnstiller te nemen, maar dat de verpakking van de pijnstillers en de verpakking van de Furosemide-tabletten opmerkelijk veel op elkaar leken.

De doelman heeft samen met Ajax een rechtszaak aangespannen om de schorsing op te heffen. Op 10 juni 2021 werd bekend dat de duur van zijn schorsing als gevolg van het onderzoek is verlaagd van twaalf naar negen maanden.

Lengte Onana
Lengte Onana

Onana mocht begin september 2021 de training hervatten, in afwachting van de afloop van zijn schorsing op 4 november 2021, die op die dag zou plaatsvinden. Op 28 oktober 2021 maakte de Ajax-staf bekend dat Onana was teruggeroepen naar het eerste elftal na het afronden van zijn trainingen begin september 2021. De trainingen van Onana bij Jong Ajax waren op 28 oktober 2021 hervat.

Op 24 november maakte hij voor het eerst kennis met actie achter de bar, waarbij trainer Erik ten Hag suggereerde dat Remko Pasveer als startende doelman zal blijven dienen.

Lengte Onana

1.8 m

Lengte Onana