Blogs

Lengte Max Verstappen

Lengte Max Verstappen: Max Emilian Verstappen (geboren 30 september 1997 in Hasselt, België) is een Nederlands-Belgische coureur die concurreert in de Formule 1. In de Formule 1 komt hij uit voor het Red Bull Racing-team, dat wordt vertegenwoordigd door de Nederlandse vlag. De vader van Verstappen, Jos Verstappen, was een voormalig Formule 1-coureur.

In de stad Hasselt, België, werd op 30 september 1997 Max Verstappen geboren. Zijn familie heeft een lange geschiedenis in de autosport: zijn vader, Jos Verstappen, is een voormalig Formule 1-coureur uit Nederland en zijn Belgische moeder, Marie Verstappen, is een voormalig Formule 1-coureur uit België.

Sophie Kumpen was een actieve en succesvolle kart- en coureur, en zijn achterneef Anthony Kumpen is een Belgische professionele coureur die deelneemt aan het wereldkampioenschap Formule 1. Verstappen is sinds oktober 2015 inwoner van Monaco en hij beweert daar om fiscale redenen niet te zijn.

Lengte Max Verstappen
Lengte Max Verstappen

Omdat hij opgroeide in Maaseik, een Belgische stad aan de Nederlandse grens, rijdt hij zijn races met een Nederlandse racelicentie omdat hij ‘zich meer Nederlander voelt’. Ook bracht hij door zijn kartingactiviteiten meer tijd met zijn vader door dan met zijn moeder en was hij daar tijdens zijn jeugd constant omringd door Nederlanders.

In 2015 verklaarde Verstappen: “Ik woonde eigenlijk alleen in België om te slapen, maar overdag reisde ik naar Nederland, waar ik ook mijn vrienden had.” De maatjes van Verstappen waren op dat moment ook in Nederland. “Ik ben als Nederlander opgevoed, en zo identificeer ik me.”

Verstappen begon met karten toen hij vier jaar oud was. Vanaf zijn zevende mocht hij deelnemen aan kartwedstrijden. In 2014 maakte hij de overstap naar de autosportindustrie.

En op 15 maart 2015 maakte hij zijn debuut in de Formule 1, toen hij voor Toro Rosso reed tijdens de Grand Prix van Australië. Bijgevolg werd hij op de leeftijd van 17 jaar en 166 dagen de jongste coureur die zijn Formule 1-debuut in de geschiedenis maakte. Voordat hij zijn rijbewijs behaalde, reed hij meer dan een half seizoen in de Formule 1 voordat hij 18 werd en zijn rijbewijs behaalde.

Na een succesvol seizoen bij Red Bull Racing behaalde hij op 15 mei 2016 zijn eerste podiumplaats in een Grand Prix, toen hij de Grand Prix van Spanje won. Na 18 jaar en 228 dagen te zijn geworden, werd hij de jongste leider in een Grand Prix, de jongste coureur die op het podium eindigde en de jongste coureur die een Grand Prix won.

Hij was niet alleen de eerste Nederlandse winnaar in de Formule 1 maar ook de eerste Nederlandse coureur die zich kwalificeerde voor een poleposition en hij werd de eerste Nederlandse coureur die de leiding overnam in het WK-klassement door de Grand Prix van Monaco in 2021. Verstappen is ook de meest succesvolle Nederlandse Formule 1-coureur in de geschiedenis, te oordelen naar het aantal classificatiepunten dat hij gedurende zijn carrière heeft verdiend.

Het succes van Max Verstappen in de Formule 1 heeft de belangstelling voor de sport in Nederland aanzienlijk gewekt. Dit zorgde er ook voor dat de Formule 1 in de nabije toekomst zou terugkeren naar het Circuit van Zandvoort. Dit gebeurde in september 2021, een jaar nadat de coronapandemie die uitbrak in 2020 voor een jaar uitstel zorgde.

In Oostenrijk, een week later, begon Verstappen opnieuw vanaf de poleposition en trok hij zich al snel terug van zijn tegenstanders. Hij won de race met een aanzienlijke marge op Bottas, die op de tweede plaats eindigde. Door deze race te winnen, verdiende de Nederlander zijn 50e podiumplaats en zijn maiden grand slam-titel (pole, overwinning, snelste ronde en alle ronden aan de leiding).

Lengte Max Verstappen
Lengte Max Verstappen

Tijdens de Grand Prix van Groot-Brittannië werd de allereerste sprintkwalificatie (sprintrace) verreden, die werd gewonnen door Max Verstappen. Dit was de eerste keer dat een sprintkwalificatie (sprintrace) werd verreden tijdens een Grand Prix. Hierdoor kreeg de Nederlander de kans om zondag vanaf de pole te starten.

Een intens duel tussen Verstappen en Hamilton barstte vrijwel direct los bij de start van de race. Tijdens het onderhandelen over Copse Corner raakte Hamilton het rechterachterwiel van Verstappen met zijn linkervoorwiel, waardoor het wiel van de laatste van de baan vloog en crashte. Verstappen is uit voorzorg naar het ziekenhuis gebracht en zal daar ook een CT-scan ondergaan. Officials beoordeelden Hamilton een tijdstraf van 10 seconden voor zijn prestatie. Met deze overwinning handhaafde Verstappen zijn eerste plaats in het WK-klassement.

Verstappen had ook een slechte race in Hongarije, wat jammer voor hem was. Een aanrijding met zijn Mercedes kort na de start, en vervolgens op een natte baan tegen Lando Norris, die ernstige schade aan de zijkant van de Red Bull van de Nederlander veroorzaakte, was het eindresultaat.
Terwijl Verstappen echter in de punten wist te eindigen (9e), eindigde Hamilton ver voor hem en nam zo de eerste plaats in het klassement over en nam daarmee het Wereldkampioenschap over van de Nederlander.

Na de zomerstop zette Verstappen de snelste tijd neer in de kwalificatie voor de Grand Prix van België, waardoor hij op pole position stond.

Lengte Max Verstappen
Lengte Max Verstappen

n voor de race. Op zondag werden door de hevige regenbuien slechts drie circuits achter de Safety Car gereden. De Nederlander behield zijn positie op de eerste plaats en werd zo uitgeroepen tot winnaar van deze race.

In de daaropvolgende race reed Verstappen voor eigen publiek in Zandvoort. Zondag werd voor het eerst in 36 jaar de Grand Prix van Nederland verreden in het land.

Verstappen pakte de overwinning in deze race na de kwalificatie voor de pole position de dag ervoor. Dit stuwde de Nederlander opnieuw naar de top van het WK-klassement.

Lengte Max Verstappen

1.85 m

https://www.youtube.com/watch?v=PJypEgSdncU
Lengte Max Verstappen

Write A Comment