Blogs

Leeftijd Noraly Beyer

Leeftijd Noraly Beyer: Ze werd geboren op 20 juli 1946 als Noraly Oostvriesland in Willemstad, Curaçao, en is voormalig redacteur-nieuwslezer voor de Stichting Surinaamse Televisie (STVS) en Radio Nederland Wereldomroep, evenals voormalig nieuwslezer voor het NOS Journaal, waar ze werkte van 1985 tot en met werken in 2008. Daarna raakte ze betrokken bij het theater als onderzoeksassistente.

Beyer werd geboren op het Caribische eiland Curaçao, in de stad Willemstad, in de wijk Punda. Hij is de zoon van een Nederlandse immigrant. Oorspronkelijk afkomstig uit Suriname, trouwden haar ouders in de Verenigde Staten. Ze was de enige vrouw in een gezin van vijf jongens, die allemaal broers waren.

Haar moeder werkte als onderwijzeres. Toen ze elf jaar oud was, stierf haar vader. Een van de moeders van haar grootvaders was een slaaf, net als de moeder van een andere van haar grootvaders. Volgens Beyer was ze de kleindochter van een vrouw die hoogstwaarschijnlijk de concubine was van haar blanke eigenaar op het moment van haar geboorte.

Toen ze twaalf was, verliet ze Pietermaai om naar een kostschool in Zuid-Nederland te gaan, gerund door de Zusters van Schijndel, die haar vanaf haar vierde jaar les hadden gegeven. Na de middelbare school wilde ze als au pair in Parijs werken, maar haar moeder verbood haar dat te doen.

Daarna voltooide zij in 1963 haar lerarenopleiding aan de Kweekschool voor leraren in Den Haag. Daarna besloot ze naar Parijs te gaan en kreeg daar een beurs voor de kunstacademie. Ze werd echter zwanger en als gevolg daarvan verloor ze haar beurs. Zwangere vrouwen hadden geen wettelijk recht om zichzelf dit aan te doen.

Binnen een paar maanden was ze getrouwd met de vader van haar kind, en ze was de moeder van een dochter. Ze was in dienst van De Porceleyne Fles, een bedrijf dat Delfts blauw produceerde. Toen haar man een baan als stedenbouwkundige in Suriname aangeboden kreeg, besloot het gezin naar Zuid-Amerika te gaan.

In Suriname begon Beyer te werken op het gebied van onderwijs. In 1972 werd haar een baan aangeboden als nieuwslezer-redacteur bij de SVTS. Haar man kreeg een baan aangeboden in Jamaica en zij bleef met de kinderen in Suriname om hen te onderhouden.

Na de moorden in december 1982 vluchtte ze met haar gezin naar Nederland. In 1983 begon ze te werken als redacteur-nieuwslezer voor Radio Nederland Wereldomroep, waar ze sindsdien is gebleven.

In datzelfde jaar begon ze als redacteur en presentator bij het NOS Journaal. Sinds begin 2008 presenteert ze middag- en avondshows op de NOS. Het was op 30 december 2008 toen ze voor het laatst op het NOS journaal verscheen. In 2009 besloot ze RNW te verlaten.

Ze treedt ook op en schrijft theater, en organiseert regelmatig debatten en essays. Noraly Beyer werkt sinds 2009 regelmatig samen met Noord Nederlands Toneel. Zij leidt het onderzoek en werkt mee aan enkele werken.

Ze was voorzitter van de Stichting Julius Lives en is lid van de raad van bestuur van de Caribbean Letters Working Group.

Beyer speelde de rol van verteller op het evenement The Passion 2018 waarin hij werd gehuldigd. Beyer presenteerde tal van activiteiten, waaronder de installatie van het Nelson Mandela-monument in Amsterdam-Zuidoost op 4 september 2021, georganiseerd door de Nelson Mandela Foundation.

Leeftijd Noraly Beyer

76 jaar

Leeftijd Noraly Beyer