Leeftijd Joop Zoetemelk: Voormalig Nederlands autocoureur Hendrik Gerardus Joseph (Joop) Zoetemelk werd geboren op 3 december 1946 in Den Haag en was van 1970 tot 1987 actief in de autosportindustrie. Zoetemelk wordt algemeen beschouwd als een van de meest getalenteerde coureurs van Nederland.

Hij won de ronde van Spanje in 1979, de ronde van Vrankryk in 1980 en de weireldkampioen in 1985, en hij werd geobserveerd met een hoog leeftyd van 38 joar in 1985. Voordat Joop Zoetemelk in 1970 profrenner werd, was hij een succesvol amateur-racer.

Tijdens zijn amateur-racecarrière behaalde hij opmerkelijke successen, waaronder goud op de Olympische Spelen van 1968 als een van de coureurs van de 100 kilometer lange ploegentijdrit, en de eindoverwinning in de Tour de l’Avenir in 1970. (1969).

Leeftijd Joop Zoetemelk
Leeftijd Joop Zoetemelk

In 1971 eindigde hij als eerste in het bergklassement van de “Vuelta a Espana”. Het is in verval geraakt sinds de komst van de “Midi-Libre” in 1974. Er waren een heleboel dingen die werden gevreesd voor zijn carrière, maar hij kwam als winnaar uit de bus in 1975.

Na zijn pensionering ging Zoetemelk aan de slag als ploegleider bij Superconfex, dat later Rabobank werd in 1996. De Belgische wielrenner werkte tien jaar bij Rabobank voordat hij ontslag nam als ploegleider en uit de sport na het winnen van de Vuelta a Espaná in 2006.

Zoetemelk was getrouwd met Françoise Duchaussoy, de dochter van Jacques Duchaussoy, de uitvoerend directeur van de Tour de France. Zij waren de eigenaren en exploitanten van het Richemont hotel in Meaux, vlakbij Parijs. Karl, hun zoon, was een kampioen mountainbiken in Frankrijk en lid van het Franse nationale team.

Leeftijd Joop Zoetemelk
Leeftijd Joop Zoetemelk

Joop Zoetemelk werd de tweede Nederlander die de Tour de France won, na Jan Janssen. De KNWU, de Nederlandse wielerbond, heeft Zoetemelk zaterdag gekroond tot beste Nederlandse renner aller tijden tijdens een gala ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan ​​van de organisatie.

Op 31 mei 2005 werd in Rijpwetering, waar hij opgroeide, een standbeeld van hem ingehuldigd. In 1980 en 1985 werd hij respectievelijk uitgeroepen tot sportman van het jaar in Nederland. Tussen 1972 en 1985 won hij negen keer de Gerrit Schulte Trophy als beste renner van het jaar, meer dan enige andere renner in de Nederlandse professionele racerij in die periode.

Leeftijd Joop Zoetemelk
Leeftijd Joop Zoetemelk

Het wordt georganiseerd door de Swift club, waar Zoetemelk lid van is, en vindt plaats in maart. De Joop Zoetemelk Classic is een cyclo-sportief die wordt verreden over 45, 75 of 150 kilometer. Zijn standbeeld is vanaf de baan te zien.

Leeftijd Joop Zoetemelk

76 jaar

Leeftijd Joop Zoetemelk