Blogs

Leeftijd Gerard Spong

Leeftijd Gerard Spong: Gerard Spong (geboren op 9 juni 1946 in Paramaribo, Nederland) is een Nederlandse advocaat. Hij is gespecialiseerd in strafrecht en is lid van advocatenkantoor Spong Advocaten, gevestigd aan de Keizersgracht in Amsterdam. Spong behandelt persoonlijk alle strafzaken en heeft een bijzonder belang bij cassatieprocedures. Daarnaast staat hij artsen bij in medische tuchtprocedures en in Antilliaanse strafzaken.

Gerard Spong (geboren op 9 juni 1946) is een Nederlandse advocaat van Surinaamse afkomst die in Nederland praktiseert. Spong werd geboren in de Surinaamse hoofdstad Paramaribo. Daarnaast is hij een verre verwant van filmregisseur Pim de la Parra.

Leeftijd Gerard Spong

In 1962 verhuisde hij naar Oegstgeest, een stad in de Nederlandse provincie Limburg. Van 1967 tot 1973 studeerde hij aan de Universiteit van Amsterdam, waar hij politicologie en rechten studeerde. Toen hij klaar was met zijn studie keerde hij terug naar Paramaribo en behaalde zijn juridische diploma’s. In 1976 keerde hij terug naar zijn geboorteplaats Amsterdam. Hij richtte samen met Mischa Wladimiroff het advocatenkantoor Wladimiroff & Spong Advocaten op, dat nog steeds bestaat. Ondertussen richtte hij zijn inspanningen op het strafrecht.

De leden van de Rode Legerfractie Knut Folkerts, Christof Wackernagel en Gert Schneider werden in 1977 in Nederland gearresteerd en in Maastricht opgesloten toen Spong in 1978 hun belangen vertegenwoordigde.

De drie gingen in beroep tegen een uitleveringsverzoek van West-Duitsland en beweerden dat ze politieke vluchtelingen waren die bescherming zochten. Later, in oktober 1978, werden ze voor verdere studie naar Duitsland overgeplaatst.

Leeftijd Gerard Spong
Leeftijd Gerard Spong

In 1980 vertegenwoordigde hij in Paramaribo een groep tegenstanders van de toenmalige Surinaamse dictator Desi Bouterse die werden opgeroepen om voor de wijkraad te getuigen. Spong werd midden in de nacht door Bouterse’s soldaten in hechtenis genomen in zijn kamer in het Torarica hotel en vervoerd naar Fort Zeelandia (Bouterse’s hoofdkwartier). Bouterse en Roy Horb verhoorden Spong hier, en hij werd na elf uur weer vrijgelaten nadat hij opnieuw was verhoord. Hij moest zo snel mogelijk het land uit.

In 2008 was Spong te gast bij College Tour, een televisieprogramma waarin studenten interviews afnemen met bijzondere bezoekers. De voorstelling vond plaats aan de Universiteit van Amsterdam.\

Leeftijd Gerard Spong
Leeftijd Gerard Spong

In antwoord op een van de vragen van de studenten zei Spong dat Geert Wilders, een extreemrechtse Nederlandse politicus, nooit is aangeklaagd voor haatzaaien. Spong reageerde door te zeggen dat het de officieren van justitie ontbrak aan de nodige moed, en bood zich vrijwillig aan de studenten aan om een ​​aanklacht tegen Wilders in te dienen.

In het licht van het besluit van het OM om niet te vervolgen, heeft Spong een artikel 12 sv-procedure [nl] ingeleid om opsporing en vervolging af te dwingen.

Wilders moest in 2011 voor de rechter verschijnen wegens vermeende haatzaaiende uitlatingen. Hij werd onschuldig verklaard, ondanks het feit dat hij in die tijd talloze doodsbedreigingen had ontvangen.

Leeftijd Gerard Spong

77 jaar