Leeftijd Adriaan Van Dis: Adriaan van Dis (geboren op 16 december 1946 in Bergen (NH)) is een Nederlandse romanschrijver, journalist en televisiepresentator die in 1983 zijn schrijfdebuut maakte met de novelle Nathan Sid. Hij heeft ook gewerkt als journalist en televisiepresentator. Vijf Vrolijke Verhalen is zijn meest recente verhalenbundel (2021).

Zijn vader, Victor Justin Mulder, werd geboren in Nederlands-Indië uit Nederlandse ouders, terwijl zijn moeder, Maria van Dis, een boerenmeisje uit Breda was. Hij had twee broers en een zus. Ze hadden elkaar voor het eerst ontmoet in Nederlands-Indië, waar ze verliefd waren geworden.

Leeftijd Adriaan Van Dis
Leeftijd Adriaan Van Dis

Ze had al drie dochters uit haar vorige huwelijk met een lid van het KNIL. Zijn vader was eerder ook in West-Indië getrouwd. Het conflict had een stempel op de familie gedrukt. Zijn vader werkte aan de Pakanbaroe-spoorlijn in Sumatra, waar hij werd geboren.

In 1942, tijdens de Japanse bezetting (1942-1945), werd de echtgenoot van zijn moeder geëxecuteerd en moest zij met haar twee dochters in een interneringskamp leven. Adriaan, die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederland is geboren, was een buitenbeentje in zijn familie omdat hij het enige blanke kind was en geen Indonesische voorouders had. Het gezin werd herenigd met drie andere gezinnen en werd toegewezen aan een repatrianthuis in Bergen aan Zee.

Adrians ouders konden niet met elkaar trouwen. Het huwelijk van zijn vader was volgens islamitisch recht ontbonden, maar de echtscheiding had in Nederland geen rechtsgevolg. Niemand mocht het weten en als gevolg daarvan kreeg Adriaan de achternaam van zijn vader, Mulder, toen hij werd voorgesteld aan de buitenwereld. De meisjesnaam van zijn moeder, Van Dis, werd hem als officiële familienaam gegeven. Adriaan noemde zichzelf ‘student’ toen hij serieus met zijn studie begon.

Leeftijd Adriaan Van Dis
Leeftijd Adriaan Van Dis

Zijn vader was zwaar beschadigd door zijn oorlogservaringen en was niet in staat om te werken geregeerd. Bovendien had hij als migrant moeite om zijn voor hem onbekende locatie in Nederland te vinden. Hij bleef de hele tijd thuis en strafte Adriaan streng, en sloeg hem zelfs af en toe. Adriaan herinnert zich hem als een wrede man, maar hij kan hem in sommige omstandigheden ook als slachtoffer zien.

Het oeuvre van Adriaan van Dis omvat onder meer romans, novellen, korte verhalen, essays, poëzie en toneelstukken. Zijn werk kan worden ingedeeld in drie categorieën, die hieronder elk worden beschreven. Het eerste deel is geïnspireerd op zijn talrijke reizen, die hem onder meer naar China, Afrika, Japan, Marokko en Mozambique hebben gebracht.

De films “”Casablanca” (1986) en “In Afrika” (1989) zijn bijvoorbeeld beide voorbeelden van dergelijk werk (1991). Het tweede deel van zijn werk gaat over zijn Indische jeugd en omvat werken als “Nathan Sid” (1983), “Indische Duinen” (1994) en “Familieziek” (1995). (2002). De derde groep omvat romans over de opkomst van homoseksualiteit, zoals “Zilver” (1988) en ” Dubbelliefde” (1989). (1999).

Leeftijd Adriaan Van Dis
Leeftijd Adriaan Van Dis

Het werk van Van Dis is sterk beïnvloed door het concept dualisme. Zwart/wit, sociaal/asociaal en erfgoed/eigen identiteit zijn slechts enkele van de dichotomieën die in zijn schrijven voorkomen.

Zijn schrijfstijl, die zelfs vóór de release van “Nathan Sid” werd geprezen, is vaak licht en rechttoe rechtaan. Die schijnbare eenvoud is vaak bedrieglijk en is vereist bij thema’s die controversieel en/of delicaat van aard zijn, zoals oorlogstrauma, discriminatie en misbruik.

Leeftijd Adriaan Van Dis

74 jaar