Lamprou Lengte: “Kostas” Lamprou werd geboren op 18 september 1991 in Athene, Griekenland, en is een Griekse voetballer die als keeper speelt voor zijn nationale team. In juni 2021 tekende hij een tweejarig contract bij PEC Zwolle, dat hem als vrije agent uit Nederland had overgenomen.

In zijn jonge jaren speelde Lamprou voor amateurclub Atromitos Elpida voordat hij door Ajax werd ontdekt tijdens een internationaal zaalvoetbaltoernooi, waarin hij te gast was bij het jonge team van Panathinaikos FC.

Lamprou Lengte
Lamprou Lengte

Op zijn dertiende ging hij naar de jeugdopleiding van Ajax, maar moest al na een jaar stoppen. Later sloot hij zich aan bij de Amstelveense Heemraad amateurs voor een partijtje voetbal.

Daar trok hij de aandacht van de scouts van Feyenoord en werd hij uitgenodigd om lid te worden van hun jeugdopleiding, waar hij bleef tot hij op zestienjarige leeftijd zijn eerste profcontract tekende.

Tijdens het seizoen 2008/2009 was hij aanwezig bij de eerste training onder leiding van Gertjan Verbeek. Hij kreeg de nummer 40 trui toegewezen. Door de blessure van Rob van Dijk bracht Mario Been hem echter in het seizoen 2009/10 naar Portugal voor een wedstrijd tegen Sporting Lissabon, ondanks het feit dat hij ter voorbereiding was uitgesloten van het trainingskamp in Portugal.

Darley speelde sterk en was niet geblesseerd, waardoor Lamprou geen speeltijd kreeg. Daarnaast speelde hij als reservedoelman tegen Vitesse en Heracles Almelo. Pas toen hij speeltijd kreeg, kwam hij in het eerste elftal van Feyenoord terecht.

Zijn uitleenbeurt aan Excelsior liep in 2010 af, maar hij mocht ook niet voor hen spelen, en hij werd in het voorjaar van 2011 teruggeroepen naar Feyenoord nadat hij de cut niet had gehaald. Tijdens het seizoen 2011/12 was hij de reservedoelman van het team en op 20 september 2011 maakte hij zijn eerste optreden als starter in een KNVB-bekerwedstrijd thuis tegen AGOVV.

Op 27 oktober verscheen hij ook in de Go Ahead Eagles’ 2-1 verlies tegen de Phoenix Suns. Hij heeft nog niet in de competitie gespeeld en Erwin Mulder was de primaire keeper van het team totdat hij arriveerde.

In de Eredivisie debuteerde Lamprou op 15 september 2012 in een thuiswedstrijd tegen PEC Zwolle, waar hij de geblesseerde Mulder verving. Op 28 september werd bekend dat Kostas Lamprou voor het eerst in de geschiedenis van het Grieks voetbalelftal was opgenomen in het voorselectieproces.

Ondanks de slechte prestatie van Lamprou, werd Mulder behouden als aanvoerder van het team door trainer Ronald Koeman. Lamprou tekende op 1 augustus 2017 een contract voor een jaar bij Ajax. Daarmee keerde hij terug naar de club waar hij eerder een jaar als jonge speler had doorgebracht.

Lamprou kwam in de zomer van 2017 bij Amsterdam als reservedoelman, naast Benjamin van Leer, die in dezelfde periode ook werd ingebracht. In het Kras Stadion in Volendam vond op 25 oktober 2017 een bekerwedstrijd plaats tussen ASV De Dijk en Ajax, waarin hij voor het eerst voor de club verscheen.

Op 6 mei 2018 kreeg hij toestemming om voor het eerst voor Ajax te spelen in de Eredivisie, in de laatste wedstrijd van het seizoen, waarbij PSV al tot kampioen werd gekroond. In het seizoen 2018/19 doet hij mee aan het bekertoernooi maar komt hij niet uit in de Eredivisie als startende doelman Onana door een blessure niet beschikbaar is.

In de Eredivisie debuteert hij op 20 januari thuis tegen sc Heerenveen als gevolg van de ziekte van Onana, waarmee hij voor het eerst dit seizoen in de basis staat.

Ajax krijgt in de eerste helft van de wedstrijd vier doelpunten tegen. Als gevolg van deze onbevredigende prestatie heeft Ajax Benfica-doelman Bruno Varela een seizoenscontract getekend voor de rest van het seizoen. Lamprou’s contract bij de club werd niet verlengd en hij zat aan het begin van het seizoen 2019/20 zonder club.

Lamprou Lengte

1.78 m

Lamprou Lengte