Blogs

Herman Finkers Ziek

Herman Finkers Ziek: Hermenegildus Felix Victor Maria (Herman) Finkers (geboren op 9 december 1954 in Almelo, Nederland) staat bekend om zijn droge humoristische manier van doen en is een Nederlandse komiek en zanger uit de provincie Twente. In het theater trad hij op tussen 1979 en 1999, stopte ermee in 2000 en keerde terug in 2007 met zijn voorstelling Na de pauze.

Kluizenaars werden op de proef gesteld in zijn woonplaats Almelo HBS. In een ongekende beweging heeft hij zijn stotteren auteursrechtelijk beschermd om een ​​succesvolle cabaretcarrière te lanceren. Op Zwart Zangzaad was de naam van zijn eerste opleiding, vernoemd naar de Groningse studentenhumorvereniging, waarvan de oprichter en voorzitter zijn broer Wilfried was. Op Zwart Zangzaad was ook de naam van zijn eerste programma.

Herman Finkers Ziek
Herman Finkers Ziek

Finkers won de tweede prijs op het Camerettenfestival in Delft in 1979, evenals de publieksprijs en de persoonlijkheidsprijs voor zijn optreden. Ondanks de heersende cabaret-etiquette in die tijd, die meestal toegewijd cabaret verplichtte, blonk Finkers uit in het leveren van grappen en kwinkslagen aan het publiek. Tijdens een optreden van Finkers barstte de selectiecommissie in lachen uit, maar betwijfelde aanvankelijk of de voorstelling nog wel als cabaret werd beschouwd.

Tot het einde van de jaren negentig werd programma na programma met opmerkelijk succes uitgevoerd, aanvankelijk gericht op het noorden en oosten van het land, maar later uitgebreid naar het hele land.

Sinds 1987 wordt hij bijgestaan ​​door zijn broer Wilfried, die heeft meegeholpen met de ontwikkeling van materiaal en veel werk achter de schermen heeft gedaan. Wilfried zelf verscheen in enkele van de voorstellingen, bijna altijd in de rol van een onhandige schlemiel, in een ondergeschikte rol. Wilfried verscheen niet op zijn laatste show na de onderbreking, zelfs niet in een ondersteunende rol.

Herman Finkers Ziek
Herman Finkers Ziek

Na een korte onderbreking van stand-up comedy in 2000, keerde Finkers terug naar het podium omdat, zoals hij het beschreef, “de pruimen op waren”. De nieuwsgierigheid was verdwenen en de inspiratie was uitgebleven. Kort daarna werd hij ook onwel, en zijn terugkeer naar het theater werd voor onbepaalde tijd uitgesteld. Hij had een relatief lichte vorm van chronische lymfatische leukemie ontwikkeld, die de doodsoorzaak was (CLL).

In 2005 verklaarde hij dat hij opnieuw een tiende voorstelling aan het schrijven was, maar dat of hij deze voorstelling echt zou uitvoeren, zou afhangen van zijn herstel van zijn eerdere ziekte. Finkers verklaarde in een uitzending van het Kruispunt in 2006 dat hij daadwerkelijk aan zijn nieuwe programma werkte, dat het jaar daarop werd uitgezonden.

Finkers maakte in 2007 een comeback op het podium. In april vond in besloten kring met beperkt publiek een try-out plaats in Hardenberg met de werktitel After the break. [2] Dit was een ‘blind date’, wat betekende dat de aanwezigen geen idee hadden wie er zou optreden of met welk programma ze zouden zijn. Once Upon a Time in Hollywood werd in oktober 2007 uitgezonden en kreeg een groot aantal positieve recensies.

Zijn bundel van de topconferenties, die in maart 2012 verscheen, was getiteld: Een tweede afgelasting voor de cursus ‘Omgaan met teleurstellingen’.

Finkers Koo bracht in februari van dit jaar wit de floo (een verbastering van de uitdrukking ‘Go with the flow’) uit als carnavalssingle. Finkers’ geboorteplaats Almelo is het onderwerp van het lied. Het tweede nummer op de single is Het Almelo’s Volkslied, een Nederlandse folkballad.

Herman Finkers Ziek
Herman Finkers Ziek

Almelo vierde op 1 mei 2015 de release van het album Koo Wit De floo, waarop voornamelijk in Twente gezongen en uitgevoerde liedjes stonden en alleen liedjes over Almelo en de bekende “Stolichtconferentie” (Het ene stoplicht springt op rood, het andere op groen ,in Almelo is altijd wat te beleven). Net als bij Finkers’ laatste album, had Daniil Lohues de productie op dit album (Beer dan Geluk). Op het album staan ​​ook de eerder genoemde nummers Koo wit de floo en Het Almelo’s Volkslied, evenals andere nummers.

De oudejaarsconferentie van de VARA stond volgens de organisatie in 2015 onder toezicht van Finkers. Ter voorbereiding deed hij een aantal try-outs in verschillende theaters. Tijdens zijn bezoek aan de Leidse Schouwburg op 29, 30 en 31 december gaf hij een oudejaarsseminar.

De live uitzending van het optreden op 31 december was te zien op de Nederlandse televisie. Van begin tot eind stemden in totaal 3,03 miljoen mensen af ​​op de nieuwjaarsconferentie op ABC News. Dat was het grootste aantal kijkers sinds de VARA Youp van ‘t Hek met Youp Speelt Youp in 2002 uitzond, toen de show voor het eerst werd uitgezonden.