Blogs

Herman Du Bois Leeftijd

Herman Du Bois Leeftijd: Deze moord, bekend als de Putten-moord, werd gepleegd op 9 januari 1994 in het huis van haar grootmoeder in het Gelderse Putten en resulteerde in de verkrachting en moord op Christel Ambrosius, een 23-jarige stewardess.

In 1995 werden de twee zwagers van Putten, Wilco Viets en Herman du Bois, veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf voor dit in Nederland gepleegde misdrijf. Ze werden in 2002 vrijgelaten uit de gevangenis, nadat ze tweederde van hun termijn hadden uitgezeten. Zij werden in 2002 vrijgesproken nadat in een herzieningsprocedure beroep was aangetekend. In 2008 werd een nieuwe verdachte, Ronald P., aangehouden en beschuldigd van moord. In hoger beroep werd hij schuldig bevonden en veroordeeld tot 18 jaar gevangenisstraf.

De moordzaak Puttense wordt door de onterechte veroordelingen van Viets en Du Bois in de zaak algemeen beschouwd als een van de belangrijkste rechtsdwalingen in Nederland van de afgelopen decennia.

Anja du Bois, de vrouw van Herman, vertelde in deze publicatie dat de scheiding ‘een grote opluchting’ was geweest. “Maar we applaudisseren op geen enkele manier. Onze oudste zoon is veroordeeld tot gevangenisstraf. “Ik heb nu veel pijn.”
In hetzelfde ecstasyproces werd Michel du Bois (32) schuldig bevonden en veroordeeld tot tien maanden cel. Volgens de rechter speelde hij een belangrijkere rol dan zijn vader.

Du Bois (55) zou na zijn onterechte opsluiting in verband met de Puttense moordzaak slecht begeleid zijn, aldus de rechtbank Zutphen. Hij kreeg geen publieke excuses. Volgens de rechter deed Du Bois mee aan de ecstasyhandel, maar verdient hij vanwege zijn betrokkenheid geen gevangenisstraf. Du Bois moet elk jaar 360 uur gemeenschapsdienst verrichten. Het OM had 3,5 jaar cel geëist als straf.

De politie betrapte Du Bois in juli 2014 na een inval in een magazijn en het ontdekken van grondstoffen voor ecstasy, wat leidde tot zijn detentie. Het huis van de familie Du Bois werd overvallen en er werden ecstasytabletten gevonden. Ook de twee zonen werden aangehouden.

Volgens de rechter speelde Du Bois een bescheiden rol binnen een enorme ecstasybende. Hij werd veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf. Volgens de rechter had hij geen inzicht in de omvang van het bedrijf en genereerde hij geen substantiële hoeveelheden geld.

Du Bois, een klusjesman, beweert dat hij niet wist dat hij in dienst was van een bende die ecstasy produceerde. De Puttenaar beweert dat hij gewoon klusjes deed voor een medewerker en dat hij in de veronderstelling verkeerde dat hij chemicaliën afleverde. Hij was vandaag niet in de rechtbank om het vonnis te horen, omdat hij de stad uit was.

De rechtbank aanvaardt niet dat Du Bois dacht dat het “slechts een insecticide” was, zoals de aanklager beweert. Volgens de rechter is de zoon van Du Bois eveneens schuldig aan betrokkenheid bij drugshandel en moet hij dienovereenkomstig worden veroordeeld.

‘Er zullen geen openbare verontschuldigingen zijn.’
De rechter is daarentegen nogal kritisch over de begeleiding die Du Bois kreeg bij zijn eerdere vrijlating. In zijn uitspraak stelt de rechter: “De rechtbank is het met de verdediging eens dat de verdachte na zijn onterechte veroordeling niet adequaat is bijgestaan, ondanks toezeggingen van bovenaf.”

Na jaren in detentie is het voor iedereen moeilijk om zich weer aan het vorige leven te hechten; daarom hebben veel mensen behoefte aan begeleiding in de vorm van reclasseringstoezicht. Dit alles was niet afgerond in de zaak van de verdachte, wiens onterechte opsluiting blijvende littekens op hem en zijn familie had achtergelaten. Verder was er geen openbare verontschuldiging afgegeven. “Het aura van de Putten-moord bleef hem omhullen, en het blijft hem omhullen, gezien de hoeveelheid aandacht die ook vandaag weer aan hem is besteed.”

gangster organisator
Yaron A., een Australiër die hoofdverdachte was in de ecstasyzaak, is vandaag veroordeeld tot gevangenisstraf. Hij werd veroordeeld tot acht jaar cel, wat minder is dan de tien jaar die het OM in de zaak had geëist. A. heeft eerder jaren in de gevangenis gezeten voor het binnenbrengen van ecstasypillen. Volgens A. heeft Du Bois volgens een eerdere hoorzitting nooit voor hem gewerkt. Het OM was hierdoor echter niet overtuigd van de onschuld van Du Bois.

Anja Du Bois verklaarde begin dit jaar in een interview met deze publicatie dat ze vertrouwen had in de onschuld van haar man. “Ons oudste kind heeft geworsteld met een drugsverslaving. Denk je dat Herman geïnteresseerd is om in contact te komen met die eikel? Nee, helemaal niet. Hij had nog nooit zo’n kans gegrepen. Hij heeft verklaard dat hij nooit meer naar de gevangenis zal gaan .”

Het moordonderzoek is vastgelopen. Herman du Bois en Wilco Viets werden in 1995 veroordeeld tot tien jaar cel voor de moord op Christel Ambrosius, een 23-jarige stewardess, in de bossen van Putten.

Bij hun vrijspraak in 2002 bleek dat ze ongelijk hadden. Op dat moment hadden beiden hun straf al uit. De moordzaak Puttense wordt beschouwd als een van de meestste significante rechtsdwalingen in de Nederlandse geschiedenis.

Herman du Bois kreeg een vergoeding van bijna 9 ton. Anja du Bois legde uit dat het geld snel op was. “Achteraf was die vergoeding een verhulde zegen. Als je een paar honderdduizend dollar wint bij de Staatsloterij, krijg je meteen een adviseur toegewezen die je persoonlijk bijstaat. “Maar dat doen we niet.”

Herman Du Bois Leeftijd

leeftijd van 64

Herman Du Bois Leeftijd