Henk Spaan Vrouw

Henk Spaan Vrouw: Hendrik Gerardus Maria Spaan (geboren 30 september 1948 in Heerhugowaard – ‘t Kruis) is een Nederlandse journalist, tv-presentator en columnist die gespecialiseerd is in sport.

Henk Spaan is ook bekend van de televisieseries die hij tussen 1982 en 1996 samen met Harry Vermeegen produceerde, waaronder Pisa, Verona, Die 2 en Die 2: Nieuwe Koeien. Henk Spaan staat bekend om zijn werk als lid van het duo Die 2 met Harry Vermeegen.

Spaan groeide op in de Amsterdamse wijk Tuinstad Slotermeer. Van 1968 tot 1973 was hij student aan de Universiteit van Amsterdam, waar hij Nederlandse taal- en letterkunde studeerde. Hij zou nooit gebruik maken van de eerstegraads onderwijsbevoegdheid die hij van die instelling had gekregen.

Henk Spaan Vrouw
Henk Spaan Vrouw

Tijdens zijn studie werkte hij als redacteur voor het studentenmaandblad Propria Cures, wat leidde tot een carrière in de media. Op 23-jarige leeftijd begon hij met het schrijven van columns voor het dagblad Het Parool en het weekblad de Haagse Post.

In 1973 bracht hij zijn eerste dichtbundel Een lach en een traan uit. Hij werkte samen met Guus Luijters aan kinderboeken en hij en Ischa Meijer werkten samen aan hoorspelen. Halverwege de jaren zeventig begon hij deel te nemen aan een reeks radio-uitzendingen, die hij tot op heden heeft voortgezet. Het VPRO-forum met Ischa Meijer, Cees Nooteboom, Persoon van Keulen en Wim T. Schippers kreeg de meeste publiciteit.

Toen hij in 1975 als omroeporganisatie bij de VARA kwam, won hij de Zilveren Reismicrofoon voor zijn werk aan de show Between Start and Finish, het jaar waarin ook zijn samenwerking met Harry Vermeegen werd geboren.

Henk Spaan Vrouw
Henk Spaan Vrouw

Pisa is een satirisch televisieprogramma dat voor het eerst werd uitgezonden in 1982 op NBC. Hoewel het programma aanvankelijk maar tien minuten duurde, kreeg het al snel 4,5 miljoen kijkers. De afleveringen werden in de daaropvolgende seizoenen steeds langer, waardoor bekende programmaonderdelen als Popie Jopie en De Ordinary Man immens populair werden.

In de winter van 1985-1986 nam Rob Chip en Vermeegen mee naar Veronica. Pisa ging op die locatie verder als Verona, en opnieuw met succes. Vooral dankzij programma’s als De Verpleegster, Radio Perfecto, North Sea TV, De Boerderie en Top of the News, waarin de kreet “Koud hè?!” werd wekelijks gehoord. Na drie seizoenen van Verona was het tijd om iets anders te gaan doen. Die 2 was het vervolg op het werk van Spaan & Vermeegen.

Brenda Buttress (Linda Dubbeldeman) en Arie Brass Knuckles (Ferry de Groot) waren nog twee memorabele personages uit Verona die na hun vertrek nooit meer werden gezien. Die 2 was de naam van hun debuutstripreeks, die in 2008 uitkwam. Daarna volgde Die 2 Special, waarin ze twee seizoenen de wereld rondtoerden om het land van Nederland te promoten. Spaan & Vermeegen verzorgden in de tussentijd de programmering voor sportevenementen als het EK en WK (waaronder de molen voor Diego Maradona) en de Olympische Spelen van 1992 in Barcelona.

In het programma Die 2: Nieuwe Koeien wijdden ze vanaf 1993 hun hele show aan sport, met name voetbal.

Henk Spaan Vrouw
Henk Spaan Vrouw

Spaan is een expert in de voetbalsport. In 1994 richtte hij samen met Matthijs van Nieuwkerk het ‘voetbalmagazine voor lezers’ Hard turf op, dat tot op de dag van vandaag een succes is.

Hard gras toert sinds 2007 door de Nederlandse theaters en omvat een vaste kern van Van Nieuwkerk, Spaan, Anna Enquist, Herman Koch, Hugo Borst en PF Thomése, evenals een wisselende cast van gastartiesten.

Spaan schrijft voetbalstukken voor Het Parool, waarin de puntenrubriek nog steeds te vinden is. Daarnaast draagt ​​hij een wekelijkse column bij aan het NPO 1-programma De Morgen.