Hein Otterspeer Lengte

Hein Otterspeer Lengte: Hein Otterspeer (geboren 11 november 1988) komt oorspronkelijk uit Gouda en is een Nederlandse schaatser die gespecialiseerd is in korte sprintafstanden. In 2010/2011 maakte Otterspeer deel uit van het 1nP-team en van 2011 tot 2014 maakte hij deel uit van de ploeg van Gerard van Velde, eerst bekend als APPM en vervolgens Team Beslist.nl.

In 2014 maakte hij de overstap van Jac Orie naar Team LottoNL-Jumbo, waar hij samen met Sven Kramer en andere teamgenoten naar succes werkte. Hein verlaat Gerard van Velde en komt in 2021 bij Team Reggeborgh, waarna hij weer bij Gerard van Velde komt.

Hein Otterspeer Lengte
Hein Otterspeer Lengte

Otterspeer ging naar het Driestar College in Gouda, waar hij zijn middelbare schoolopleiding afrondde. Op de Nationale Kampioenschappen van 2010 nam Otterspeer deel aan de 500 en 1000 meter races. Hij werd 15e op de 500m en 19e op de 1000m en eindigde als 15e algemeen. De Nederlandse sprint daarentegen was dat jaar een tegenvaller. Een paar matige races later eindigde hij op de 17e positie, wat volgens hem een ​​teleurstelling was gezien zijn hoge verwachtingen van het evenement.

Hij begon in het seizoen 2010/2011 solide met een overwinning op de 500 meter in de eerste Holland Cup. Toen hij deelnam aan de Nationale Kampioenschappen voor afstanden, kwalificeerde hij zich zowel op de 500 als de 1000 meter om deel te nemen aan de inaugurele Wereldbekerkampioenschappen.

Otterspeer eindigde als tweede in de B-groep in zijn eerste WK-race, die voor hem ook een persoonlijk record was, in Heerenveen. Op 19 november verbeterde hij zijn tijd naar 35,43 seconden in Berlijn, dat ook deel uitmaakte van een WK-wedstrijd. Een dag later kon hij zijn tijd terugbrengen naar 35,39 seconden.

Hein Otterspeer Lengte
Hein Otterspeer Lengte

Hij liep de dag voor zijn NK een ribblessure op en kwalificeerde zich door de blessure ook niet voor het WK. Zijn tweede plaats op het NK Sprint, achter Stefan Groothuis, kwalificeerde hem zowel voor het WK-circuit als voor de Wereldkampioenschappen sprint in Calgary.

Op 21 januari 2012, terwijl hij deelnam aan de Wereldbekerwedstrijden in Salt Lake City, behaalde hij een persoonlijk record op zowel de 500m als de 1000m. Tijdens de Wereldkampioenschappen Sprint in Calgary zette hij opnieuw een persoonlijk record op de 500m neer, dit keer in 34,48 seconden. Hij eindigde als negende in zijn debuut World Sprint, mede door zijn sterke prestatie op de 500m.

Otterspeer verdiende op 2 maart zijn eerste WK-medaille en werd daarmee de eerste Noor die dat deed. In Heerenveen werd hij tweede op de 500m met een tijd van 35,14, zijn snelste prestatie in Thialf tot nu toe. Na als zesde te zijn geëindigd op de 1000 meter tijdens de Wereldbekerfinale in Berlijn, ging Otterspeer door om deel te nemen aan de 1500 meter op de Wereldkampioenschappen enkelvoudige afstanden, waar hij als zesde eindigde.

Hein Otterspeer Lengte
Hein Otterspeer Lengte

Otterspeer werd ingezet op de NK afstanden en werd daarmee derde en tweede op respectievelijk de 500 en 1000 meter in de finale. Hierdoor plaatste hij zich voor de eerste etappe van het WK-circuit. In Nagano, waar hij deelnam aan de 1000 meter, won hij zijn eerste wereldbekerwedstrijd door Denny Morrison en Kjeld Nuis te verslaan.

Hij won de 1000 meter op de Wereldbeker in Calgary, slechts een week voor de Wereldkampioenschappen Sprint, en zette daarmee een nieuw persoonlijk record neer. Bij de Wereldkampioenschappen Sprint eindigde hij als derde achter landgenoot Michel Mulder en de Fin Pekka Koskela. Otterspeer was beide keren de snelste vrouw op de 1000 meter en zette daarmee een nieuw persoonlijk record neer.

Hein Otterspeer Lengte

1.94 m

Hein Otterspeer Lengte