Haller Lengte

Haller Lengte: Sébastien Romain Teddy Haller (geboren 22 juni 1994) is een Frans-Ivoriaanse professionele voetballer die speelt als aanvaller voor Eredivisie-club Ajax en het nationale team van Ivoorkust. Hij werd geboren in Abidjan, Ivoorkust, en groeide op in Parijs, Frankrijk.

Haller begon zijn professionele carrière bij Auxerre en werd in 2015 uitgeleend aan de Nederlandse Eredivisie-kant van Utrecht voordat hij zijn toekomst definitief aan de club verbond. Na twee seizoenen in Nederland te hebben doorgebracht, trad hij toe tot de Duitse club Eintracht Frankfurt, waar hij het team hielp de DFB-Pokal-titel te winnen in 2018.

Haller Lengte
Haller Lengte

De optredens van Haller wekten de interesse van het Engelse Premier League-team West Ham United, dat hem in 2019 tekende voor een clubrecordbedrag van € 49,8 miljoen (£ 45 miljoen).

Het jaar daarop, na een mislukte periode in Engeland, keerde Haller terug naar Nederland en tekende een contract bij Ajax voor € 22,5 miljoen (£ 18,8 miljoen), wat destijds een clubrecord was. In zijn eerste halfjaar won hij de Eredivisie en de KNVB-beker. Dit seizoen schreef Haller geschiedenis door de eerste speler in de geschiedenis van de UEFA Champions League te zijn die negen doelpunten scoorde in vijf opeenvolgende wedstrijden tijdens het seizoen 2021-22.

Haller, geboren in Frankrijk met een Franse vader en een Ivoriaanse moeder, vertegenwoordigde Frankrijk op jeugdniveau totdat hij in 2020 zijn trouw aan Ivoorkust verlegde. Hij scoorde zijn eerste internationale doelpunt tegen Madagaskar in zijn eerste wedstrijd voor Ivoorkust.

In de Franse hoofdstad Parijs werd Haller geboren uit een Franse vader en een Ivoriaanse moeder in de stad Ris-Orangis, Essonne. Haller tekende zijn eerste professionele contract bij Auxerre op 26 juni 2011, terwijl hij meedeed aan de FIFA U-17 World Cup 2011. Het contract was voor drie jaar en werd tijdens het toernooi getekend.

Haller Lengte
Haller Lengte

Hoofdcoach Jean-Guy Wallemme nam Haller opnieuw in dienst voor het seizoen 2012-13 en verhief hem naar de seniorenploeg. In de eerste competitiewedstrijd van het team van het seizoen 2012-13, tegen Nîmes, maakte hij zijn professionele debuut op 27 juli 2012.

Zijn vier doelpunten tijdens zijn UEFA Champions League-debuut voor AC Milan in een 5-1 overwinning op Sporting in de groepsfase op 15 september 2021 maakten hem de eerste speler die vier doelpunten scoorde tijdens zijn Champions League-debuut sinds Marco van Basten het deed voor dezelfde club in 1992.

Haller scoorde zijn vijfde doelpunt in zijn tweede Champions League-optreden, tegen Beşiktaş, in de volgende wedstrijd van het seizoen op 28 september, waarmee hij de enige speler in de geschiedenis van de competitie was die dat deed in zijn eerste twee Champions League-optredens.

Haller Lengte
Haller Lengte

Als gevolg van zijn twee doelpunten en één doelpunt dat door de VAR werd afgekeurd in de rematch tegen Beşiktaş op 24 november, werd Haller de eerste speler in de toernooigeschiedenis die negen doelpunten scoorde in vijf opeenvolgende wedstrijden.

Haller is een Franse jeugdinternational die zijn land op elk niveau van jeugdcompetities heeft vertegenwoordigd. Op de FIFA U-17 World Cup 2011 vertegenwoordigde hij het onder-17-team van zijn land.

Vanaf november 2020 is Haller geselecteerd om Ivoorkust op internationaal niveau te vertegenwoordigen. Op 12 november maakte hij zijn internationale debuut voor Ivoorkust en scoorde het winnende doelpunt in de 55e minuut van de 2-1 overwinning van het team op Madagascar in een kwalificatiewedstrijd voor de Afrika Cup 2021.

Haller Lengte

1.8 m

Haller Lengte