Goochelaar Ronald Moray Ziek: Ronald Moray is bereid te overlijden. De wereld was betoverd door de betovering van de meervoudig kampioen van magie, maar een verwoestende ziekte bracht hem op zijn knieën.

Tijdens het huwelijk van Willem-Alexander en Máxima behaagde De Nijkerker de gasten en verloor hij zijn hart aan Gerrit, die zijn levenslange liefde was geweest. Het is echter een korte periode van bestaan.

Zondagmiddag bracht de Nederlandse krant De Telegraaf het vreselijke nieuws. Ronald overleed zaterdagavond, nadat een lang ziekbed zijn tol had geëist. De illusionist vocht jarenlang tegen de ziekte van Kahler, een soort kanker, voordat hij bezweek.

Goochelaar Ronald Moray Ziek
Goochelaar Ronald Moray Ziek

Vorig voorjaar werd hij ook getroffen door corona en bleek zijn toestand slechter te zijn dan eerder door artsen was ingeschat. Ronalds toestand verslechterde en doktoren konden niets doen om hem te helpen.

In een interview met de krant stelt Ronalds compagnon Gerrit dat de pijn van Ronald donderdag ondraaglijk was geworden. “Ronald is toen in een lichte slaap gebracht, waarvan ik merkte dat het goed voor hem was. Zaterdagavond om kwart over zeven is hij in mijn armen overleden.

Hij kreeg ook gezelschap van mijn zus Alie, met wie hij een zeer hechte band deelde. Ronald is vredig ingeslapen in zijn slaap. Ik vond het moeilijk om afscheid te nemen, maar tegelijkertijd was zijn dood een mooi moment om getuige van te zijn. Het was een enorme opluchting. Ronald heeft er geen last meer van.”

Een van Ronalds prestaties was het winnen van het Nederlands Kampioenschap Magie en het behalen van de hoogste eer tijdens het Wereldkampioenschap Magisch in de categorie ‘mentale magie’. Ook zong hij tijdens het huwelijk van koning Willem-Alexander en koningin Maxima der Nederlanden.

Goochelaar Ronald Moray Ziek
Goochelaar Ronald Moray Ziek

Alles is gezegd en alles is voltooid. Ronald Moray, een wereldberoemde goochelaar, bereidt zich voor op een optreden. “Ik ga dood, dat weet ik zeker. Ik ben mentaal voorbereid om te overlijden. Loslaten is moeilijk, maar de dood is een onvermijdelijk onderdeel van het bestaan.”

Op Curaçao gebeurt een ramp nog geen tien uur nadat de 57-jarige goochelaar uit Nijkerk zijn vriend Gerrit van de Beek, die bij hem logeert, ten huwelijk vraagt. Moray kan niet staan ​​omdat zijn benen onder hem bezwijken. Vanwege het tijdsverschil moet hij in het vliegtuig terug naar Nederland slapen. Enkele dagen later wordt de diagnose gesteld: de patiënt heeft de ziekte van Kahler, die ongeneeslijk is.

Moray lijkt kwetsbaar en bang te zijn. De grens tussen leven en dood is zo dun als een stuk papier. Hij spreekt over het naderende einde, maar er is nog steeds een flikkering van vuur in zijn staalblauwe ogen als hij spreekt over de naderende dood.

Dit was iets waar veel mensen voor mij doorheen moesten. Ik vind het heel intrigerend om de ervaringen van anderen te horen. Ik ben niet bang om dood te gaan, en ik ben er ook niet bang voor. Eigenlijk is het een heel mooi stukje werk. Je moet echter gemotiveerd zijn om erin te geloven. Zo is het ook met Sinterklaas en liefde. Want als je er niet in gelooft, bestaat er niet zoiets als magie, bestaat er niet zoiets als niets.”

Goochelaar Ronald Moray Ziek
Goochelaar Ronald Moray Ziek

De eens zo stimulerende entertainer ligt nu thuis in bed. Ronald wijst erop dat Gerrit hem niet in de steek laat. Met woorden en daden, om precies te zijn. Hij helpt bij het formuleren van reacties, regelt zijn zaken en zorgt ervoor dat Moray er goed uitziet voor de fotograaf.

Ronald, je hoeft nu alleen nog maar wat nagellak op je haar te doen en je bent klaar. “Absoluut fantastisch.” Zolang ze het maar goed vindt natuurlijk. Gerrit, eigenaar en exploitant van een kapsalon in Nijkerk, heeft vertrouwen in zijn kunnen.

Bijna zes jaar geleden sloeg het noodlot toe op Curaçao, nog geen tien uur nadat de 57-jarige goochelaar uit Nijkerk zijn vriend Gerrit van de Beek in een romantische setting ten huwelijk had gevraagd. In een recent interview met de Stentor onthulde Moray dat hij door zijn benen was gevallen en niet meer kon opstaan.

Hij moest in het vliegtuig terug naar Nederland gaan liggen om niet gearresteerd te worden. Een paar dagen later wordt de diagnose gesteld: de ziekte van Kahler, een vorm van kanker in het beenbot die – helaas – ongeneeslijk is.

Medicijnen hielden het een tijdje bij elkaar, maar toen het coronavirus Moray in de lente van dit jaar trof, ging het snel bergafwaarts.