George Kooymans Ziek: Bij George Kooymans is eind 2020 de ziekte van Lou Gehrig (ALS) vastgesteld en heeft hij de overige leden van de band geïnformeerd. Het vreselijke nieuws werd geheim gehouden door zanger Barry Hay, drummer Cesar Zuiderwijk en bassist Rinus Gerritsen, totdat het vrijdagochtend vroeg werd onthuld.

“Ik ben zeker ziek; ik heb de ziekte van Lou Gehrig”, zei Kooymans vanmiddag aan de telefoon: “Ik heb ALS.” Helaas ben ik niet in de stemming om er veel meer over te zeggen omdat het een zeer onaangenaam nieuws is. Momenteel ben ik in behandeling in het Universitair Ziekenhuis Leuven. “Dat is alles wat er is.”

George Kooymans Ziek
George Kooymans Ziek

De gitarist en zanger begrijpt dat ze niet meer live zullen kunnen optreden. “Het is een ziekte die in de loop van de tijd verergert. Er is helaas geen live entertainment meer.” In Earring van vandaag stellen zanger Barry Hay (72) en drummer Cesar Zuiderwijk (72) nadrukkelijk in hun stelling dat het alles of niets is. bij de Oorbel.

Ik beschouw dit als een dodelijke slag. We waren het er altijd over eens geweest dat we zouden doorgaan totdat een van ons het opgaf,” herinnert Hay zich. “Ik had niet verwacht dat George de eerste zou zijn die naar voren zou komen. Kooymans was altijd de moeilijkste van ons vieren. Je piekert wel eens over dit onderwerp: wie gaat er eerst? In elke regel stond hij altijd aan het einde ervan.

Het is jammer; we hadden liever een afscheidstour geregeld, maar dat is helaas geen optie. Het bleek dat ons meest recente optreden in 2019 in Ahoy, Californië was. Hoewel die show leuk was om naar te kijken met familie en vrienden, hadden we liever iets anders gezien.”

Blijven deelnemen aan een andere samenstelling is niet mogelijk, hoe het ziekteproces van Kooymans ook evolueert. “Dat gaat nooit gebeuren”, stellen zowel Hay als Zuiderwijk nadrukkelijk. “We zijn een vriendengroep bestaande uit vier mannen die onvervangbaar zijn in hun respectievelijke vakgebieden. Is er een nieuw lid in de band? “Dat zou niet werken”, verklaarde Zuiderwijk nadrukkelijk. «Laten we onze dankbaarheid uiten voor de prachtige 50 jaren (in de huidige samenstelling, red.) die we hebben meegemaakt.

George Kooymans Ziek
George Kooymans Ziek

Lichamelijke toestand Kooyman ALS is een zeldzame spierziekte die slechts een klein percentage van de bevolking treft. Volgens het Prinses Beatrix Spierfonds worden in Nederland ongeveer 1500 personen getroffen door deze uiteindelijk dodelijke aandoening waarvoor op dit moment geen levensvatbare behandeling beschikbaar is.

Bij mensen met ALS neemt de kracht van steeds meer spieren geleidelijk af, totdat de ademhalingsspieren volledig verlamd zijn. Fernando Ricksen, een voormalig international voetballer uit Nederland, was een bekende ALS-patiënt. Hij stierf in 2019 na zes jaar lijden aan de symptomen van de ziekte.

George Kooymans Ziek
George Kooymans Ziek

Kooymans en bassist Rinus Gerritsen zijn vanaf het begin betrokken bij Golden Earring. In 1961 richtte hij samen met zijn buurman Gerritsen, die ook lid was, de band The Tornados op.

De jongens, die toen 13 en 15 waren, ontdekten al snel dat er al een band met die naam bestond en kozen voor een nieuwe naam: The Golden Earrings. In de jaren die volgden, werkten Barry Hay en Cesar Zuiderwijk aan het succes van de rockband, die zowel nationaal als internationaal aan populariteit won. Strange Kostgangers is een trio bestaande uit Kooymans, Boudewijn de Groot en Henny Vrienten, allen afkomstig uit Nederland.

George Kooymans Ziek