Frank Lammers Lengte

Frank Lammers Lengte: Frank Lammers (geboren 10 april 1972) is een Nederlandse acteur die op televisie en in films is geweest. Nachtrit leverde hem in 2006 een Gouden Kalf op voor zijn optreden als ‘Beste Acteur’. In Nederland is de winnaar bekend gemaakt van de Nationale Nieuwsquiz 2009.

Lammers begon zijn professionele leven als student aan het Strabrecht College in Geldrop. Door zijn afstuderen aan de Amsterdamse Toneelschool in 1995 kon Lammers de korte film Kort Rotterdams: Temper, Temper schrijven en regisseren, die in 1998 werd uitgebracht.

Fedja van Huêt, een goede vriend van hem, evenals Halina Reijn en Monic Hendrickx, die toen nog onbekend waren, speelden in deze film. In datzelfde jaar maakte Lammers zijn filmdebuut in de Route 2000-film fl 19.99, waarin hij korte tijd een dakloze speelde. In het jaar 2000 kreeg hij een prominentere rol in de film Wilde Mossels.

Frank Lammers Lengte
Frank Lammers Lengte

Toen hij in 2001 als “plaatsvervanger” Berry uit Brabant verscheen in het derde seizoen van de televisieserie All Stars, werd hij bekend bij het grote publiek. Hij verscheen in de serie als gastpersonage als bewaker bij het PSV-stadion het voorgaande seizoen (aflevering Oost West als Best).

Lammers regisseerde vervolgens de muzikale bewerking van de film All Stars, die bijna twee decennia later werd uitgebracht (waarop de serie is gebaseerd). Ren Lenny Ren was een theaterproductie van Acda en De Munnik waar hij tussen 2004 en 2005 in speelde.

Lammers bleef zijn filmacteercarrière uitbreiden, met enkele van zijn meest opvallende rollen in De Enclave, waarvoor hij een Gouden Afbeelding kreeg voor zijn vertolking van Bosko, en De dominie, waarin hij kickbokser Adri speelde.

Lammers groeide uiteindelijk uit tot een duizendpoot. Op het podium, in commercials, televisieprogramma’s en korte films is hij te zien in verschillende rollen. Zijn optredens in schetsen van Koppensnellers, zoals die met Guus uit Goes, een Arubaanse politieagent (in verband met de Natalee Holloway-zaak) en Edwin de Roy van Zuydewijn, namen aanzienlijk toe vanaf 2006 tot heden. In 2006 ontving Lammers het Gouden Kalf voor zijn vertolking als hoofdpersoon in Nachtrit.

Frank Lammers Lengte
Frank Lammers Lengte

Andere credits zijn Juda Goslinga, Loes Haverkort, Alexandra Alphenaar, Rick Nicolet, Martin van der Starre en Jim de Groot voor hun optredens in de roadmusical Route 66. Hij was vijf jaar cultureel ambassadeur voor het festival Brabantsedag in Heeze , van 2008 tot 2011.

Ter gelegenheid van de Limburgse band Rowwen Hèze en de theaterproductie Koper van popjournalist Leon Verdonschot in 2010 was Lammers de regisseur.

Michiel de Ruyter werd uitgebracht in 2015 en hij speelde de titelrol. Hij was gastheer van een aantal shows op de provincie Omroep Brabant, waaronder De Kracht van Brabant en De kanon van Lammers.

Het Footcandle International Film Festival in de Amerikaanse staat North Carolina erkende zijn regiedebuut Of I’m Crazy, het resultaat van een idee van Mike Weerts, die ook in de film te zien is. De film won in 2017 de prijs voor beste speelfilm.

Ook ontving hij dat jaar de Prins Bernhard Cultuurprijs Noord-Brabant, die hem werd uitgereikt als erkenning voor “zijn buitengewone en bijzondere prestaties en verdiensten voor de cultuur in Noord-Brabant.”

In februari 2019 ging de Belgisch-Nederlandse televisieserie Undercover, met Frank Lammers in een van de hoofdrollen, in première op Een, een Nederlandse televisiezender.

Frank Lammers Lengte
Frank Lammers Lengte

Een muziektheaterproductie genaamd Jumpin’ Jack, gebaseerd op het leven van motorcoureur Jack Middelburg, die in 1984 omkwam bij een ongeval, werd van 9 tot 19 mei op het TT-circuit opgevoerd, geregisseerd door Frank Lammers, en uitgevoerd op het circuit .

Groeten van Gerri is een film geschreven door Frank Lammers die in 2020 tijdens de Corona-crisis uitkomt. Daarin speelt hij zelf een cruciale rol. Netflix heeft ook bevestigd dat Undercover een spin-off krijgt in de vorm van een film over Ferry Bouman, die in 2019 in première gaat. Ferry wordt geregisseerd door Frank Lammers, die ook in de film te zien is.

Sinds maart 2021 maakt Lammers deel uit van de sporadische formatie The Streamers, die tijdens de coronapandemie gratis livestream-optredens verzorgt. In deze scène neemt hij de rol van manager van de band op zich.

Frank Lammers Lengte

1 m en 9 inch

Frank Lammers Lengte