Blogs

Fidan Ekiz Zoon

Fidan Ekiz Zoon: Fidan Ekiz (44) is geboren en getogen in Rozenburg, Nederland, als dochter van Turkse ouders. Ze begon haar professionele loopbaan als verslaggever voor het Rotterdams Dagblad na haar afstuderen aan de School voor Journalistiek, maar de televisie-industrie riep al snel.

Ze werkte als verslaggever voor RTL Nieuws in Turkije en Irak, als redacteur bij Pauw & Witteman, als documentairemaker en als tafeldame bij De Wereld Draait Door, waar ze vaste klant was. Dat smaakte alsof er meer in zat. Toen Fidan de kans kreeg om het multiculturele chatprogramma De Nieuwe Maan te hosten, greep ze die kans dan ook met beide handen aan.

Fidan Ekiz Zoon
Fidan Ekiz Zoon

Haar huwelijk met journalist/historicus Wierd Duk (61) eindigde eind 2017 na vier jaar, ondanks het feit dat ze een “televisiehuwelijk” op televisie hadden. Ze gaf aan Story toe dat ze een tegenslag had gehad. Fidan verklaarde aan Intermediary dat hij innerlijke rust had bereikt na een tumultueuze romantische relatie.

‘Mensen hebben me verteld dat je tot jezelf bent teruggekeerd.’ Ze concentreerde zich op haar werk en haar kind. ‘Moeder worden heeft me geholpen om meer georganiseerd te zijn. Als je naar mijn natuurlijke staat kijkt, ben ik een complete puinhoop, maar als je moeder wordt, moet je vooruit plannen.

‘Ik heb het voor elkaar gekregen. Maar ook al heb ik het laagste bereikt, ik leef nog steeds. Gewoon doorgaan, dan komt alles goed.'” Zo kijkt Fidan naar liefde, waarvoor ze haar hart opnieuw heeft geopend. Ondanks dat ze het liefst op jongere leeftijd moeder had willen worden, heeft ze niets te zoeken. ongelukkig over zijn.

‘Maar het is uiteindelijk niet gelukt. ‘Ik had ook een relatie die in een achtbaan zat.’ Fidan raadt jonge vrouwen aan om hun eieren in te vriezen. Het kan zijn dat u in een later stadium van uw leven de ideale persoon tegenkomt, waarbij het twijfelachtig is of u zult slagen in uw pogingen om kinderen te krijgen.

Fidan Ekiz Zoon
Fidan Ekiz Zoon

Uw eieren zijn nog steeds van goede kwaliteit als u ongeveer 30 jaar oud bent. Waarom zou u geen garantie in het proces opnemen door ze in te vriezen? Had ik er maar eerder over nagedacht. Ik werd moeder toen ik dertig jaar oud was, en daarna gebeurde het niet meer. “Ik had er vier willen hebben.”

Toen schreeuwde ik ‘sneller! sneller!’ naar de achterkant van de auto omdat ik wist dat ik op het punt stond hem in zijn nek te knijpen. Nu het donker is, ligt hij in bed als ik thuiskom. Dat wordt moeilijk.” Korte pauze, maar tegelijkertijd: het is heel leuk om zo’n privé-discussieshow te hebben. Ik doe veel kennis op. Ik kan mijn kind iets leren over politiek of dieren omdat Ik heb ervaring met hen.”

Die tegenstelling blijkt ‘in wezen Fidan’ te zijn: ze slingert van bezorgd naar uitbundig, van kwetsbaar naar fel, en van genuanceerd naar vocaal tegelijk. Deze kwaliteit wordt vanaf maandag weer benut in De Vooravond, BNNVara’s opvolger van De Wereld Draait Door, die zij en Renze Klamer vanaf maandag 15 april vijf dagen live presenteren.

Fidan Ekiz Zoon
Fidan Ekiz Zoon

Het interview vindt zondag plaats bij haar thuis in Rotterdam omdat haar werkweken momenteel bestaan ​​uit het voorbereiden van items, het opnemen van redactievergaderingen en het opnemen van promotiemateriaal in Amsterdam. Haar lunch zal heerlijk zijn, en daardoor ‘voelt het wat minder als werk’.

De geboorteplaats van Fidan Ekiz is Rozenburg, een gemeente nabij de haven van Rotterdam, ongeveer 25 kilometer ten westen van het stadscentrum. Haar vader verhuisde in 1966 vanuit Turkije naar de Verenigde Staten om als lasser in de haven van Los Angeles te gaan werken. Haar moeder kwam vijf jaar later terug om het huis op te ruimen. Het is de tweede van vier kinderen die aan hen zijn geboren, en Fidan is de tweede in het gezin.

Ze herinnert zich haar opvoeding als een van geluk. Wat anders was aan haar opvoeding in vergelijking met die van autochtone kinderen, heeft haar levenservaring juist verrijkt. Tegelijkertijd was er in Rozenburg een grote Turkse gemeenschap die onder veel sociaal toezicht stond, wat volgens Ekiz soms benauwend kan zijn. Het was bijvoorbeeld nooit je wens als meisje om ‘s avonds alleen uit te gaan met je vrienden.

Fidan Ekiz Zoon
Fidan Ekiz Zoon

Op heldhaftige wijze onderging ze vier jaar lang de drie uur durende rit naar de School voor Journalistiek in Utrecht omdat haar ouders haar niet op een kamer wilden laten wonen. Daarna ging ze aan de slag als correspondent in Istanbul, waar ze werkte voor verschillende publicaties, waaronder RTL Nieuws.

Daarna ging ze aan de slag als redacteur bij Pauw & Witteman, waar ze ook documentaires maakte. Toen ze bij De Wereld Draait werkte, werd ze bij het grote publiek bekend als tafeldame. Deur