Blogs

Esteban Ocon Lengte

Esteban Ocon Lengte: Esteban Ocon (geboren op 17 september 1996 in Evreux, Frankrijk) is een Franse coureur die nu concurreert voor het Alpine F1 Team nadat hij eerder als test- en reservecoureur had gediend voor het Mercedes AMG Petronas F1 Team.

Daarvoor was hij coureur voor het Force India Formula One Team. Eerder dit jaar won hij het Europees kampioenschap Formule 3 en werd hij voor het tweede jaar op rij uitgeroepen tot GP3-kampioen.

In 2016 maakte hij zijn Formule 1-debuut als coureur voor het Manor F1 Team tijdens de Belgische Grand Prix, die midden in de campagne plaatsvond. Gedurende de jaren 2017 en 2018 maakte hij deel uit van het Force India-team, dat hij in 2019 zou verlaten. Na een jaar als testrijder bij Mercedes te hebben doorgebracht, zal hij in 2020 voor zijn tweede seizoen bij het Renault-team komen.

Esteban Ocon Lengte

In 2006 maakte Ocon zijn kartingdebuut en eindigde als negende in het Franse Minime-kampioenschap voordat hij het jaar daarop het kampioenschap won. In 2008 won hij het Franse kadettenkampioenschap en het jaar daarop ging hij door naar de internationale kadettenkampioenschappen in Duitsland. Hij nam hier deel aan de KF3-categorie, waar hij actief bleef tot zijn pensionering in 2011. Hij won de KF3-titel in Frankrijk en eindigde als tweede in de WSK Euro Series, beide in hetzelfde jaar.

Een jaar later, in 2012, maakte Ocon zijn Formule 1-debuut en nam hij voor het Koiranen Motorsport-team deel aan het Eurocup Formula Renault 2.0-kampioenschap. Hij werd veertiende in het kampioenschap met 31 punten, waaronder een derde plaats tijdens zijn thuisevenement op het Circuit Paul Ricard, waar hij eerder had gewonnen.

Hij nam ook deel aan enkele races voor Koiranen in de Formule Renault 2.0 Alpen, waar hij als zevende eindigde met 69 punten na twee podiumplaatsen op de Red Bull Ring.

In 2013 trad Ocon toe tot het ART Junior Team, dat deelnam aan de Eurocup. Paul Ricard en het Circuit de Barcelona-Catalunya waren twee van zijn overwinningen en hij eindigde op het podium in vijf races. Hij eindigde als derde in het kampioenschap, achter Pierre Gasly en Oliver Rowland, met 159 punten.

Hij nam ook deel aan enkele Formule Renault 2.0 NEC-raceweekenden, waar hij op de derde plaats eindigde. In het kampioenschap eindigde hij als twaalfde met 122 punten nadat hij de leiding had genomen in de eerste race van het seizoen op de Hockenheimring en in de volgende twee races op het podium eindigde.

Esteban Ocon Lengte
Esteban Ocon Lengte

Op 22 oktober 2014 maakte Ocon op het Circuit Ricardo Tormo Valencia zijn Formule 1-debuut in een Lotus E20 voor het Lotus-team, waar hij sinds 2010 lid is van het trainingsprogramma.

Hij heeft in dit gebied genoeg kilometers gemaakt om in aanmerking te komen voor een superlicentie. Als beloning voor het winnen van het Europese Formule 3-kampioenschap een maand eerder, op 29 oktober 2014, mocht hij ook een hele dag in de Ferrari F10 rijden op het circuit van Fiorano.

Hij maakte zijn Formule 1-debuut in de eerste vrije training van het seizoen 2014 tijdens de laatste race van het jaar in Abu Dhabi, waar hij 28 ronden reed in de Lotus E22 en als 16e eindigde. Na de Grand Prix keerde hij terug naar de baan om de Lotus te testen.

Na de Grands Prix van Spanje en Oostenrijk werd Ocon in 2015 uitgenodigd om als testrijder deel uit te maken van het Force India VJM08-team. In mei 2015 trad hij toe tot het ontwikkelingsprogramma van Mercedes als DTM-testrijder en op 28 november 2015 werd hij genoemd als testrijder voor het Mercedes Formule 1-team. Inmiddels is hij doorgegroeid naar het Formule 1-team.

Als de officiële reservecoureur van het team in 2016, keerde Ocon terug naar Lotus, dat vervolgens zijn identiteit had veranderd in Renault F1 Team, na een afwezigheid van twee jaar. Vanaf de Belgische Grand Prix nam Ocon het over van Rio Haryanto als de tweede coureur van het Manor F1 Team.

In 2017 voegt Ocon zich bij het Force India F1-team, waar hij zal deelnemen aan zijn eerste volledige Formule 1-seizoen en de plaats overneemt van de onlangs gepensioneerde Nico Hulkenberg.

Esteban Ocon Lengte
Esteban Ocon Lengte

Lance Stroll, de zoon van de miljardair-investeerder Lawrence Stroll, werd aangekondigd als de volgende coureur voor het Force India-team in 2019, ter vervanging van Esteban Ocon tijdens het raceseizoen 2018.

Sergio Pérez is de tweede coureur van Force India en hij brengt een aanzienlijk aantal sponsors met zich mee, waardoor hij veel meer geld kan bijdragen dan Esteban Ocon. Mercedes bood Ocon vervolgens een test- en reserverijderscontract aan, dat hij accepteerde.

Eerder dit jaar werd gemeld dat Ocon voor het seizoen 2020 zou terugkeren naar de Formule 1 als coureur voor het Renault-team, en de vervanger van Nico Hulkenberg, die met pensioen was gegaan. Op 1 augustus 2021 won Ocon zijn eerste Grand Prix in Hongarije, waarmee hij zijn professionele debuut markeerde.

Esteban Ocon Lengte

1.84 m

Esteban Ocon Lengte