Blogs

Dieuwertje Blok Lengte

Dieuwertje Blok Lengte: Dieuwer Sarah (Dieuwertje) Block (geboren op 8 augustus 1957 in Nederhorst den Berg, Nederland) is een Nederlandse tv-presentator en actrice. Blok heeft de havo in korte tijd kunnen afronden na het behalen van haar diploma van de Mavo.

Na een jaar bij platenlabel VIP Records te hebben gewerkt, werd ze beeldredacteur bij het KRO-programmablad TV Studio, waar ze tot op de dag van vandaag werkzaam is. Ze begon in 1980 als omroeper bij de KRO.

Zij was maandag presentatrice van Sport en dinsdag KRO’s Middageditie. Het jaar daarop schreef ze een openhartig artikel voor Vrij Nederland waarin ze over zichzelf schreef en haar atheïsme aan zijn lezers verklaarde. Daarna stapte ze over naar de VARA, waar ze naast Filmnieuws en DST ook werkte aan het programma Drie vrouwen, dat gebaseerd was op een idee van Marcel van Dam.

Dieuwertje Blok Lengte
Dieuwertje Blok Lengte

Eind jaren tachtig kwam de commerciële omroep RTL-Véronique op het toneel, wat een aantal jaren duurde. Naar aanleiding van het onverwacht uit de lucht halen van haar chatprogramma startte ze een rechtszaak tegen RTL 4 (de opvolger van RTL-Véronique), wat resulteerde in een schikking van 150.000 gulden voor haar.

Toen Blok halverwege de jaren negentig terugkeerde naar de KRO-televisie, presenteerde ze de show ‘Breakfast TV’ en produceerde ze een reeks KRO-programma’s onder de titel ‘Er is meer tussen Hemel en Aarde’.

Vanaf 12 januari 2004 presenteerde ze samen met Theodor Holman de talkshow Dolce Vita, die wekelijks werd uitgezonden. Blok werd eind februari vervangen door Hansje Bunschoten vanwege het feit dat het programma vanaf 1 maart live op de televisie zou komen. Hierdoor zag ze geen mogelijkheid om werk en persoonlijke verplichtingen te integreren.

Blok was van 1995 tot 2005 een wekelijkse presentator bij het radioprogramma Desmet live van de Humanistische Omroep (voorheen bekend als OBA live), gedurende welke tijd hij ook als schrijver werkte. Sinds 2001 brengt ze het Sinterklaasjournaal en sinds 2002 presenteert ze de komst van Sinterklaas, eerst met Rik Hoogendoorn en daarna met Jeroen Kramer, die sinds 2007 bij haar is.

Dieuwertje Blok Lengte
Dieuwertje Blok Lengte

Daarnaast was ze in 2008 te zien als nieuwsanker in de film Op Bezoek met Sinterklaas en in 2009 in de speelfilm Het Sinterklaasjournaal: De meezing moevie. Blokletters, een serie van zes afleveringen over vrouwen die functioneel analfabeet zijn, is door haar geproduceerd voor de educatieve televisiezender ETV.

Na de overstap van Paul de Leeuw naar RTL in 2018 en de daaropvolgende uitzending van zijn Sinterklaasshow op die zender, presenteert ze een alternatieve Sinterklaasshow op de NPO, die op 5 december wordt uitgezonden in het voormalige uitzendtijdvak van Paul de Leeuw.

Het radioprogramma De Morgenshow werd van 2008 tot maart 2011 drie dagen per week uitgezonden op Omroep West, de regionale omroep van Zuid-Holland Noord. Van 2008 tot maart 2011 was Blok presentator van het programma.

Ze fungeert ook als vaste vervanger voor Mieke van der Weij in de TROS Nieuwsshow, die op zaterdagochtend op Radio 1 wordt uitgezonden en die ze samen met haar man Peter de Bie presenteert, die wordt uitgezonden op Radio 1.

Daarnaast is Blok lid van de Raad van Advies van Een Ander Joods Geluid, ambassadeur van de Nederlandse Hartstichting en het Wereld Natuur Fonds, bestuurslid van de Volksuniversiteit en vrijwilliger van VluchtelingenWerk .

Dieuwertje Blok kreeg in december 2012 op het Gouden Pepernoot Gala de Gouden Pepernoot Oeuvre Award als erkenning voor haar uitstekende bijdrage aan de Sinterklaastraditie in Nederland.

Dieuwertje Blok Lengte
Dieuwertje Blok Lengte

De Gouden Stuiver voor het Sinterklaasjournaal werd haar ook uitgereikt tijdens het Gouden Televizier-Ring Gala in oktober 2013, in de categorie ‘Beste Kinderprogrammering’.

Als co-presentator van het NTR-televisieprogramma Landingooi in 2014, 2015 en 2016 werkte ze samen met Janny van der Heijden om de show naar de kijkers te brengen. In 2020 werd ze vereerd met de onthulling van de coronaversie van het Sinterklaasjournaal en werd een kade ter ere van haar naar haar vernoemd.

Ze begon haar Reisgenten-programma in 2021 en Blok heeft een aantal bekende Nederlandse persoonlijkheden in Denemarken ontvangen.

Ze brengen een paar dagen samen door met het verkennen van enkele van ‘s werelds mooiste locaties. In 2021 mocht ze een portret uitkiezen voor de gemeente Sterren op het Doek.

Dieuwertje Blok Lengte

bijna 5 voet en 3 inch

Dieuwertje Blok Lengte

Write A Comment