Arnon Grunberg Zoon

Arnon Grunberg Zoon: Arnon Grunberg (geboren 22 februari 1971 in Amsterdam, officieel Arnon Yasha Yves Grünberg) is een Nederlandse schrijver en acteur. Normaal schrijft hij onder het pseudoniem Arnon Grunberg, maar hij heeft ook verschillende keren onder het heteroniem Marek van der Jagt geschreven. Zijn dagelijkse column Voetnoot stond van maandag 29 maart 2010 tot en met woensdag 16 mei 2018 op de voorpagina van de Volkskrant en verscheen in Nederland.

Grunberg stamt uit een familie die diep getraumatiseerd was door de Tweede Wereldoorlog, die plaatsvond tijdens zijn jeugd. Zijn moeder, Hannelore Grünberg-Klein (1927-2015), was een overlevende van Auschwitz, waar ze volgens Hannelore zelf redelijk goed was behandeld. Zijn vader was op verschillende plaatsen gaan wonen.

Arnon Grunberg heeft een oudere zus, Maniou-Louise, die ook muzikant is (1963). Zijn zus emigreerde in 1982 naar Israël, waar zij en haar familie nu in een gemeenschap buiten Ramallah wonen, met een strikt orthodoxe levensstijl.

Arnon Grunberg Zoon
Arnon Grunberg Zoon

Grunberg zelf verwierp aan het einde van zijn adolescentie alle vormen van religieuze overtuiging. Grunberg was student aan het Vossius Gymnasium Amsterdam, maar werd in 1988 van de school ontslagen nadat hij voor de tweede keer door de administratie was weggelaten. Daarna werkte hij als apotheekbediende en als afwasser, waar hij de jongste was.

Grunberg streefde ernaar om acteur te worden toen hij jonger was. In 1989 speelde hij de hoofdrol in een film geregisseerd door Cyrus Frisch, een Nederlandse filmmaker. Tijdens de opnames van zijn korte speelfilm ‘The pussy of Maria’ in 1989 ontdekte hij dat acteren lang niet zo leuk was als hij had verwacht. Hij kon de krappe dienstregelingen, de drukte en het grote aantal mensen in zijn directe omgeving niet aan.

Voordat hij in 1994 naam maakte als schrijver, had hij een kleine uitgeverij genaamd Kasimir. Het Amsterdams Fonds voor de Kunst gaf hem de opdracht om in 1991 een toneelstuk te schrijven en voltooide het in 1992.

Arnon Grunberg is alleenstaand en heeft geen kinderen. Hij heeft een petekind via zijn ex-vriendin, die hij in zijn liedjes ‘Baby Rat’ noemt. Hij had eerder een romantische relatie met een aantal vrouwen, waaronder Aaf Brandt Corstius, die sindsdien in zijn werk is verschenen als het personage Aap.

In zijn jonge jaren had hij een relatie met actrice Johanna ter Steege, maar de relatie liep op een mislukking uit. Volgens een interview in 2019 maakte de auteur Nia Weijers bekend dat ze een relatie had met Grunberg. Zij zijn de ouders van een kind.

Arnon Grunberg Zoon
Arnon Grunberg Zoon

Grunberg gebruikte een deel van het prijzengeld van de AKO Literatuurprijs in 2004 om Roland Topor te publiceren, een verzameling van zijn romans, korte verhalen en tekeningen, die in 2005 werd gepubliceerd.

Grunberg gebruikte het prijsgeld dat hij ontving voor zijn werk met Tirza om de vertaling van Heinrich Heines Duitsland, een wintersprookje en andere gedichten te betalen, die hij in 2009 voltooide. (vertaling: Peter Verstegen).

Sinds juni 2010 brengt uitgeverij Ekstreem het tijdschrift Blue Mondays uit, naar het voorbeeld van het tijdschrift Hermans en gewijd aan het leven en werk van Arnon Grunberg. Samen met het tijdschrift Hermans verschijnt het tijdschrift Blue Mondays.

Aan zijn bibliograaf, Jos Wuijts, heeft Grunberg zijn archief genereus geschonken, waaronder typoscripten, correspondentie, dagboeken, notitieboekjes, films, documentatie en promotiemateriaal. De Stichting Arnon Grunberg Archief ontving het van de Arnon Grunberg Stichting.

Deze stichting is in 2011 opgericht door Jos Wuijts (bibliograaf Grunberg), Johannes van der Sluis (secretaris Grunberg), Vic van de Reijt (uitgever Grunberg bij Nijgh & Van Ditmar) en Garrelt Verhoeven (hoofdconservator Bijzondere Collecties Universiteit van Amsterdam). Dankzij een subsidie ​​van de stichting is het archief in maart 2011 in bruikleen gegeven aan de afdeling Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam.

In 2011 verscheen het Grote Dicteren van de Nederlandse Taal, geschreven door Arnon Grunberg, met Sigmund Freud als inspiratiebron. Zelfverminking was de titel van zijn dictaat, waarvan veel mensen dachten dat het te gemakkelijk was om te voltooien.

Arnon Grunberg Zoon
Arnon Grunberg Zoon

Arnon Grunberg werd in 2014 gekozen tot lid van de Akademie van Wetenschappen. Ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan ​​van Grunberg als schrijver was in de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam de tentoonstelling Ich will but only, dass ihr mich liebt te zien, die in november 2014 debuteerde.

Het werd uitgegeven bij de show, onder dezelfde titel, en het bevat rijkelijk geïllustreerde pagina’s. Zijn moeder, Hannelore Grünberg-Klein, had gedurende zijn hele leven en carrière een grote invloed.

De documentaire Mother & Grunberg, die in mei 2015 door de Joodse Omroep werd vertoond, was een kritische succesfactor. Arnon Grunberg en zijn moeder Hannelore Grünberg-Klein zijn de onderwerpen van deze ontroerende film over hun relatie (1927 – 2015).

Grunberg nodigde lezers uit om verhalen in te zenden voor de driejaarlijkse NS Holocaust Literatuurprijs, die hij parallel aan de NS Publieksprijs wil instellen. De deadline voor inzendingen was 1 oktober 2019. Toegekend aan Guida Joseph voor haar roman De rode draad, werd de eerste Holocaust Literatuurprijs voor het eerst uitgereikt in 2021.

Blogs Top 100